Çocuğunu özel okula gönderenin cebi yanacak! Artık zam oranı buna göre hesaplanacak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde revizyon yaparak önemli değişikliklere imza attı. MEB, artık özel okulların ücretlerinin nasıl hesaplanacağını belirlemek üzere açıklamalarda bulundu.

Çocuğunu özel okula gönderenin cebi yanacak! Artık zam oranı buna göre hesaplanacak

Son dönemde yükselen enflasyon ve ardı ardına gelen zamlarla birlikte özel okul ücretleri rekor seviyelere ulaştı. Özel okulların son iki yıldaki ücretleri giderek artmış durumda. Veliler, göz kamaştıran ücretlere tepki gösterirken Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu konuda yeni bir adım attı. MEB, 20 Mart 2012 tarihli ve 28239 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'i duyurdu.

ÜCRET ARTIŞI HESAPLAMASI YENİLENDİ

Yapılan değişiklikle birlikte özel okulların ücret artışları için kullanılan hesaplama yöntemi değişti. Yeni dönemde, zam miktarı hesaplanırken ÜFE + TÜFE değerlerinin toplamının ikiye bölünmesi ve çıkan sonuca en fazla yüzde 5 eklenmesi gerekecek. Ayrıca okullar, kayıt ve nakil işlemlerinde öğrenci seçimini zekâ testi veya benzeri uygulamalara dayandırarak yapamayacaklar.
zam

KAYIT ÜCRETLERİNDE DÜZENLEME

Artık okulların ara sınıflarının eğitim ücreti belirlenirken bir önceki eğitim öğretim yılında ilan edilen ücret, devam eden öğrencilerin ücreti ise öğrenci kayıt sözleşmesinde belirtilen miktar temel alınacak. Bu ücretlere, (önceki yılın ortalama Yurt içi ÜFE + önceki yılın ortalama TÜFE)/2 + 5 oranından fazla artış yapılamayacak.

ÖĞRENCİ SEÇİMİNDE ZEKÂ TESTİ KULLANILAMAYACAK

Resmi Gazete'de yapılan duyuruya göre, bundan sonra okullar, kayıt ve nakil işlemlerinde öğrenci seçimini zekâ testi ve benzeri yöntemlere dayandırarak yapamayacaklar. Özel okullarda tam gün eğitim verilecek. İlçe, il veya ülke genelini etkileyen salgın hastalık, doğal afet veya zorlu hava koşulları gibi durumlarında kontenjan düzenlemeleri Bakanlık tarafından belirlenebilecek. Özel öğretim kurslarında sınıf mevcutları en fazla 18 kursiyeri geçmeyecek şekilde düzenlenecek. Lise ve dengi okul öğrencileri, hafta içi okul saatleri dışında ve hafta sonları da özel öğretim kurslarına devam edebilecekler.