Cebinde metal para bulunduranlar dikkat! Artık metal paralar...

Cebinizdeki madeni paraların değeri ve ağırlığındaki değişikliklere dikkat! Enflasyonun etkisiyle 25 kuruş, 50 kuruş ve 1 TL madeni paraların kullanımında özenli olun. Otomatlar için sorun teşkil eden ağırlık farkını göz ardı etmeyin.

Cebinde metal para bulunduranlar dikkat! Artık metal paralar...

Ülkemizde yaşanan enflasyon, madeni paraları da etkileyen önemli bir etkendir. Özellikle 25 kuruş, 50 kuruş ve 1 TL madeni paralara sahip olan vatandaşlarımız için dikkat edilmesi gereken bazı gelişmeler bulunmaktadır. Ekonomik dalgalanmalar sonucunda yaşanan enflasyon, madeni paraların değerinde düşüşe neden olmuştur. Bu sebeple, cebinizde bulunan 25 kuruş, 50 kuruş ve 1 TL'lik madeni paraları kullanırken dikkatli olmanız önemlidir.

Enflasyonun Madeni Paraların Değerini Etkilemesi

Enflasyon, ülkemizde birçok alanda etkisini sürdürmektedir. Kağıt paraların yanı sıra madeni paraların değerini de olumsuz yönde etkileyen enflasyon, Türk Lirası'nın değer kaybetmesiyle birlikte madeni paraların da erimesine yol açmıştır.

Genellikle madeni paralar, kumbaralarda biriktirilmekte, alışverişler sırasında artıklar biriktirilerek bir süre sonra birleştirilmekte veya kısmen geri dönüştürülmektedir. Enflasyonun etkisiyle madeni paralar sürekli olarak gündemde kalmaktadır. Türk Lirası'nın değeri düştükçe, madeni paraların ağırlığı da yavaş yavaş azalmaktadır.

para-5-001.jpg

Madeni Paraların Ağırlığındaki Değişiklikler

Yeni madeni paraların ağırlığındaki değişiklikler, otomatlar için büyük bir sorun haline gelmiştir. Özellikle yiyecek ve içecek otomatları, yeni basılan 25 kuruş, 50 kuruş ve 1 TL'yi doğru bir şekilde tanımamaktadır. Bu sebeple, cebinizde yeni basılmış 1 TL ve 50 kuruş madeni paralar varsa, parayı ATM'ye koyarken dikkatli olmanız gerekmektedir.

Yeni madeni paraların ağırlığı, önceki paralara göre daha hafiftir. 1 TL'nin ağırlığı 8,2 gramdan 6,6 grama, 50 kuruşun ağırlığı ise 6,8 gramdan 5,5 grama düşürülmüştür. Bu değişiklikler, madeni paraların ağırlığını yaklaşık %30 oranında azaltmıştır.