Çalışmayan kişileri devlet maaşa bağlıyor! 5.365 TL maaş şartları sağlayanlara verilecek

Asgari ücrete gelen yüzde 34'lük oranla beraber gözler işsizlik maaşına çevrildi. En az 600 gün prim ödenen kişi 6 ay ve 900 gün prim ödemesi yapana 8 ay olacak şekilde işsizlik maaşı ödemesi yapılıyor. İşte işsizlik maaşına gelen zam ve tüm detaylar haberimizde.

Çalışmayan kişileri devlet maaşa bağlıyor! 5.365 TL maaş şartları sağlayanlara verilecek

İşsizlik maaşı için işten çıkış belgesi verilmesiyle beraber 1 ay içerisinde İŞKUR'a giderek başvuruda bulunulması gerekir. 30 gün sonra başvuru yapılabilir fakat gecikme yaşanan süre için işsizlik maaş ödemesi yapılmaz. Başvurular iskur.gov.tr üzerinden ya da e devletten tamamlanır. Bununla beraber milyonlarca kişi işsizlik maaşının en kadar olduğunu araştırmaya başladı. İşte detaylar...

İŞSİZLİKTE SİGORTA PRİM ŞARTI

Kişinin kendi isteğinin yanı sıra iş yerinden çıkartılması durumlarında işsizlik maaş ödemesi yapılır. Bunun için ise son 3 yıl içerisinde çalışanın adına en az 600 gün sigortanın yatırılmış olması gerekir. İşten çıkarılma durumlarında son 120 günlük primin tabi çalışması varsa işsizlik maaşından yararlanabilir.

işsizlik maaşı ne kadar

ÖDEME TUTARLARI

En az 600 gün prim ödemesi olanlara 6 ay, 900 gün prim ödemesine 8 ay, 1080 prim ödemesine 10 ay işsizlik maaş ödemesi yapılır. Genel Sağlık sigortası üzerinden prim ödemeleri devlet tarafından karşılanır. Bu süreler içerisinde işsizlik maaşı alındığında sağlık hizmetlerinden kişinin eşi ve çocukları da faydalanabilir.

İŞSİZLİK MAAŞI NE ZAMAN YATIRILIR?

Başvurunun yapıldığı ayın sonuna kadar sonuca varılır. İşsizlik maaşı, kimlik kartıyla herhangi bir PTT şubesinden başvuruda bulunarak her ayın 5'inde ödemeler temin edilir. maaş 6 ay içinde çekilmesi gerekir çekilmediğinde ise maaş İŞKUR'a geri gönderilir.

İŞSİZLİK MAAŞI NE ZAMAN KESİLİR?

İŞKUR tarafından gelen teklif üzerinden işi haklı bir nedene bağlı olmadan reddedenlerin, işsizlik maaşı ödeneği kayıt dışı kalır. Bu maaşı alırken sigortasız olarak çalıştığı tespit edilen kişilerin maaşına son verilir. Emeklilik nedeniyle yaşlılık aylığı almaya başlayanlar İŞKUR tarafından önerilen meslek geliştirme eğitimini reddetmeleri durumunda kesintiye uğrar.