Bu bankalara parasını koyanlar yandı! Devlet tüm paralara el koydu

Son günlerde gündemi sarsan önemli bir haber bankacılık sektörünü ve milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiriyor. Türkiye Maliye ve Hazine Bakanlığı'na bağlı Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), bankada uzun süredir hareket göstermeyen hesapları mercek altına aldı. Milyonlarca vatandaşın uzun yıllardır dokunmadığı bu hesaplara devletin el koyma ihtimali, finansal çevrelerde ve vatandaşlar arasında büyük bir tedirginliğe neden oldu.

Bu bankalara parasını koyanlar yandı! Devlet tüm paralara el koydu

Bankalar aracılığıyla vatandaşların yatırım yaptığı, tasarruf ettiği veya maaşlarını aldığı bu hesaplar, uzun bir süredir işlem görmemiş durumda. TMSF'nin bu adımı, uzun zamandır faaliyet göstermeyen hesapların finansal denge ve güvenlik açısından risk oluşturabileceği kaygısıyla atıldığı belirtiliyor.

TMSF yetkilileri, vatandaşları bu duruma karşı uyarırken, uzun süredir kullanılmayan hesapların sahiplerinin derhal bankalarına başvurarak durumu kontrol etmelerini ve gerekli işlemleri yapmalarını öneriyor. Hesaplara el konma ihtimalini engellemek için gerekli adımların hızla atılması büyük önem taşıyor.

Ziraat Bankası Hesap Sahiplerini Uyarıyor

Ziraat Bankası, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 62. maddesine göre belirlenen zaman aşımı kurallarını hatırlatarak, bu kapsamda hesap sahiplerini bilgilendirdi. Kanuna göre, en son işlem tarihinden itibaren on yıl boyunca talep gelmemesi durumunda mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklar zamanaşımına uğruyor.

Bu kapsamda, 01.11.2006 tarihinde yayımlanan ve yürürlüğe giren "Mevduat ve Katılım Fonunun Kabulüne, Çekilmesine ve Zamanaşımına Uğrayan Mevduat, Katılım Fonu, Emanet ve Alacaklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" gereğince bankalar, zamanaşımına uğrayan bu varlıkların listesini belirli dönemlerde ilan etmekle yükümlü.

Ziraat Bankası da bu kapsamda zamanaşımına uğramış hesaplar listesini duyurdu ve müşterilerine başvurularını yapmaları için süre verdi. Daha önce belirlenen başvuru tarihi, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) 27.04.2023 tarihli kararıyla, ülkede yaşanan deprem felaketi nedeniyle 15 Eylül 2023 tarihine uzatıldı.

Buna göre, bilgileri listede yer alan müşterilerin en geç 15 Eylül 2023 tarihi mesai saati bitimine kadar hesaplarının bulunduğu şubeye geçerli kimlik belgeleri ile başvurmaları gerekiyor. Aksi halde, zaman aşımına uğramış olan mevduat, emanet, hak ve alacaklar yasal düzenlemelere uygun bir şekilde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilecek. Bu durumda müşterilerin, belirtilen süre içinde gerekli başvurularını yapmaları önem arz ediyor.