BES ücretlerine asgari ücret ayarı! Bakın artık ne kadar ödeme yapılacak

Son zamanlarda yaşanılan zamlar ve artışlar sonrası birçok maaşa zam yapıldığı gibi asgari ücret içinde zam yapıldı. Durum böyle iken BES sisteminde de çok fazla değişim oldu. Detaylar haberimizde…

BES ücretlerine asgari ücret ayarı! Bakın artık ne kadar ödeme yapılacak

Bu yıl yaşanan asgari ücret artışları bireysel emeklilik sisteminde dev bir değişikliğe neden oldu. İşte detaylar haberimizde...

banka

BES'TE YENİ DÖNEM! BES'TE DEVLET KATKISINA ASGARİ ÜCRET ZAMMI

BES ile ilgili açıklama son anda yapıldı. BES'te yeni bir dönem başladı. Son iki yılda asgari ücret geçici olarak artırıldı. Dolayısıyla aynı zamanda ulusal hazine yükü de artacaktır. 1 Temmuz'dan itibaren asgari ücret 11.402 lira, toplam asgari ücret ise 13.414 lira. Ocak-Temmuz döneminde net asgari ücret 8 bin 506 lira, brüt asgari ücret ise 10 bin 800 lira oldu. Bu yıl alabileceğiniz azami devlet katkısı tutarını hesaplarken ilk altı ay ile sonraki altı ayı ayrı ayrı değerlendirmeniz gerekmektedir. İşte BES için flaş detaylar...

Para biriktirmek bugünlerde daha önemli hale geliyor. Bireysel emeklilik planlarına (BES) benzer şekilde, uzun vadeli tasarruf planlarının daha birçok faydası vardır. Yatırılan her 100 lira için 30 lira devlet katkısı eşi benzeri olmayan bir teşviktir. Bu teşvikten en iyi şekilde yararlanmanın anahtarı asgari ücreti yükseltmektir. İşte tüm ayrıntılar burada...

HEDEFE 6 AY ÖNCE ULAŞILDI

Bilal Emin Turan'ın haberine göre, Türkiye Sigortacılar Birliği (TSB) Başkanı Attila Benli, otomatik kayıt sistemine dahil edilen Bireysel Emeklilik Sistemi'ndeki (BES) toplam katılımcı sayısının 15 milyonu aşkın kişiyle, sistem 561,9 milyar liraya ulaştı.

2023 yılı sonuna kadar 500 milyar fon hedefi belirlendi. Ancak son dönemde insanların tasarruf davranışlarının artması ve bu bağlamda ilk akla gelenin BES olması nedeniyle hem katılımcı sayısı hem de sistemdeki para miktarı hızla artıyor.

banka

YÜZDE 30 KATKI DOPİNG OLDU

BES'e katılımı teşvik edecek en önemli düzenleme devlet katkısının yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkarılması oldu. Yani her ay ödenen miktarın yüzde 30'unu devlet veriyor. Yani bu bir sübvansiyon.

Tabii ki o parayı hemen harcamazsınız, hak iddia edebilmeniz için 10 yıl geçmesi ve 56 yaşına girmeniz gerekiyor. Hediye BES'li sistemlere 18 yaş altı kişilerin dahil edilmesi de önemli bir gelişmedir. Özellikle aileler çocuklarının geleceği ve eğitim masrafları için kullanıyor. Altın, döviz ve borsa gibi birçok alanda enflasyonun üzerinde tasarruf getirisi ile yatırım fırsatları sunan sistem bir kumbara gibi işliyor.

TOPLU OLARAK YATIRILABİLİR

BES günümüzde önemli bir tasarruf sistemine dönüşmüştür ve tasarruf anlayışımızın merkezinde yer almaktadır. Yüzde 30 devlet katkısı burada önemli rol oynuyor. Ulusal katkının azami tutarı, toplam asgari ücret üzerinden belirlenir.

Diğer bir deyişle, devlet katkı payı yıllık toplam asgari ücretin %30'u ile sınırlıdır. Bu katkıyı almak için her ay büyük miktarda para yatırmanız gerekmez. Yıl sonuna kadar paranız varsa, ulusal katkıyı toplu olarak ödeyerek alabilirsiniz.

YILLIK KATKIDA İKİ FARKLI HESAP

Son iki yılda asgari ücret geçici olarak artırıldı. Dolayısıyla aynı zamanda ulusal hazine yükü de artacaktır. 1 Temmuz'dan itibaren asgari ücret 11.402 lira, toplam asgari ücret ise 13.414 lira. Ocak-Temmuz döneminde net asgari ücret 8 bin 506 lira, brüt asgari ücret ise 10 bin 800 lira oldu. Bu yıl alabileceğiniz azami devlet katkısı tutarını hesaplarken ilk altı ay ile sonraki altı ayı ayrı ayrı değerlendirmeniz gerekmektedir.

Toplam asgari ücret ilk altı ay için 60 bin 48 lira, ikinci altı ay için 80 bin 484 lira. Dolayısıyla yıllık brüt asgari ücret toplamı 140.532 liradır. Bu miktarın yüzde otuzu 42.215 lira (geçen yıl 20.655 lira).

Bu da 2023 yılında toplam 140.532 liralık bir ödemenin o yıl için azami katkı payı alacağı anlamına geliyor. Yıl bitmeden BES hesabınıza ne kadar çok para yatırabilirseniz o kadar çok bağış geliri elde edeceksiniz.

banka

45 YAŞ SONRASI HEDEFE HIZLI ULAŞTIRIR

Tasarruf ve tasarrufları ne kadar erken ticaret yaparsanız, o kadar fazla kar elde edersiniz. Ancak 45 yaşından sonra BES için birikim yapmaya başlamak için geç kalmış sayılmazsınız. Sabırsız insanlar için de ideal bir yaştır. Ne de olsa, devlet katkısı almanın ilk koşulu, bu sistemdeki ikamet yılı ve ikinci yaştır.

Programda en az 3 yıl kalan katılımcılar devlet katkısı ve gelirinin yüzde 15'ini, en az 6 yıl sistemde kalan katılımcılar devlet katkısı ve gelirinin yüzde 35'ini alarak 10 yıl boyunca programda kaldılar. Devlet katkısı ve gelirinin yüzde 35'ini alırlar. Yaşındaki katılımcılar yüzde 60, tamamlanan katılımcılar ise devlet katkısının yüzde 100'ünü almaya hak kazanır. Tıpkı ikinci emeklilik primi gibi. Öte yandan, BES'e 5 yıldan az üye olup da sistemden ayrılan katılımcıların ertelenmiş giriş aidatları kesilir.

AİLE FERTLERİNE AYRI AYRI DEVLET KATKISI

18 yaş altı BES, çocuklara ve gençlere para biriktirme disiplinini öğretmek açısından çok önemlidir. Çocuklar için BES'in bir diğer önemli özelliği de devlet sübvansiyonlarının mevcudiyetidir. Sisteme daha fazla para yatırmak isteyen aileler için, aile üyeleri için ayrı BES hesapları oluşturmak, daha yüksek devlet katkıları elde etmenin iyi bir yoludur.

ANNE-BABASI ÜZERİNE HESAP AÇANLAR VAR

Kısa vadede BES'te biriken fonlara devlet katkısının tamamını almak isteyen tasarruf sahipleri, velilerini plana dahil etmeye başlıyor. Ebeveynler kısa sürede 56 yaş sınırına ulaşacak, böylece 10 yıl boyunca plana para yatıran herkes devlet katkısının tamamını çekebilecek.

56 YAŞINDA KAÇ LİRAM OLUR?

Örneğin; 45 yaşındaki bir katılımcıya BES sözleşmesi yaptırın ve 56 yaşına kadar biriktirin. Aylık katkısının 1.500 lira olduğu ve her yıl yüzde 5 artacağı söyleniyor. 56 yaşındaki bu katılımcı, yıllık %4 reel gelirle 430.000 lira tasarruf sağladı. Bunun 86 bin lirası milli yük, 20 bin lirası milli yük. Yani 286.000 lira ödeyerek 106.000 lira devlet katkısı almak mümkün. Farklı senaryolarda risk iştahınıza bağlı olarak farklı getiriler elde etmeniz de mümkündür.

VERGİ AVANTAJI UNUTULMASIN

Bireysel emeklilik fonlarından elde edilen gelirler vergiden muaftır. Bu onun en önemli avantajlarından biridir. Normal şartlarda döviz ve altın alımları binde 2 kur farkı vergisine tabidir. Katılımcılardan yalnızca çok küçük bir fon yönetimi kesintisi alınır.