Bakanlıktan o kişilere 500 bin TL hibe verilecek! Başvuru tarihleri açıklandı

Depremle yeniden yapılandırma desteği hibesi başvuru tarihi, başvuru süresi, faiz oranı ve dönem sayısı incelemelerine başlandı. Bakan Mehmet Ozahseki'ye göre, yerinde yenileme projesi, kendi yapılarını yerinde inşa etmek isteyen afetzedelere 500.000 TL'ye kadar hibe desteği sağlanacak.

Bakanlıktan o kişilere 500 bin TL hibe verilecek! Başvuru tarihleri açıklandı

Depremzedeler için hibe ve aynı zamanda kredi başvurularının ne zaman başlayacağı merak ediliyor. Hükümet, yüzyılın felaketinde evleri ve işleri yerle bir olan vatandaşlar için yeni bir yardım paketi başlattı. Çevre Bakanı Mehmet Özahseki, yerinde dönüşüm projesini detaylandırdı. Bu nedenle, evlerini yerel olarak yenilemek isteyen vatandaşlar konut için 500.000 TL, iş için 250.000 TL destek alacak. Sübvansiyonların yanı sıra konut ve iş yeri yapmak isteyenler için süreci bakanlık tarafından denetlenecek krediler de verilecek. Peki depremzedeler için hibe ve kredi başvuruları nasıl yapılır? Vade ve faiz oranı nedir?

BAKAN ÖZHASEKİ AÇIKLADI: DEPREMZEDELERE DESTEK PAKETİ!

Bakanlıktan o kişilere 500 bin TL hibe verilecek! Başvuru tarihleri açıklandı

Hükümet, yüzyılın felaketinde evleri ve işyerleri yıkılan vatandaşlara yönelik bir yardım programı başlattı. Dönüşüm projesi hayata geçirildiğinde, desteğe ek olarak 10 yıl vadeli faizsiz kredi de verilecek. Bakan Mehmet Özhaseki, depremzedeler için yeni destek programını ayrıntılı olarak anlattı. Bakan Özhaseki yaptığı açıklamada şu cümleleri kullandı:

“Yerinde dönüşüm projesi kapsamında kendi yapılarını yerinde yaratmak isteyenler için; Konut için 500.000 TL, iş için 250.000 TL hibr desteği verilecek. Yine konut büyüklüğüne göre 500.000 TL'den 800.000 TL'ye, işyeri büyüklüğüne göre 250.000 TL'den 500.000 TL'ye kadar kredi verilmesi devam ettirilecek. Krediler 2 yıl ödemesiz, toplam 10 yıl vadeli, faizsiz olacaktır. 4 adet kırımızı çizgimiz bulunmaktadır. Yarıkların kırıldığı bir bina olmayacak. Artık zeminde sıvılaşma olan yerde yeniden yapılaşma mümkün olmayacaktır. Artık dere yatağına bina yapılmayacak ve cezalar TBMM'ye gidecek."

4 KIRMIZI ÇİZGİ BELİRLENDİ

Bakan Özhaseki, açıklamasında değerlendirmeye aldıkları 4 kırmızı çizginin belirlendiğini söyledi. Bu çerçevede; fay hatları üzerine herhangi bir yapı yapılmayacaktır. Sıvılaşan zeminlere yapı ruhsatı verilemez. Dere yatağında imar yapılamaz. Mimari mühendislik hizmetleri kapsamında ise sıfır tolerans uygulanacaktır.

DEPREMZEDELERE KREDİ VE HİBE DESTEĞİ

İnşaat maliyetlerini hesaplayarak kredilendirme ve finansman yöntemleri geliştiklerini söyleyen Bakan Mehmet Özhaseki, "İnsanların yarısından fazlası ev yapmak istedikleri zaman bir araya gelirlerse onlara bir şans vereceğiz. Konutlara 500 bin lira, mağazalara 250 bin lira bağışlayacağız. Konutlara 500 bin liradan 800 bin liraya kadar kredi verilecek. Dükkanlara 250.000 ila 500.000 lira arası kredi verilecek.

İller Bankası Macunköy tesislerinde düzenlediği basın toplantısında yerinde dönüşüm projesini tanıtan Bakan Mehmet Özhaseki, söz konusu projenin önemli olduğunu vurguladı. Özhaseki, lisanslamadan yeniden yerleşime kadar departman gözetiminde çalışacağını ifade etti.

Bakan Özhaseki, inşaat çalışmalarının ilerlemesine bağlı olarak hibelerin kademeli olarak hak sahiplerine aktarılacağını söyledi. Konutların metrekare sayısı kredi tavan fiyatını belirleyecek. Kredi tutarının toplam inşaat alanının ise 100 metrekareye kadar oluşturulacak konutlar için 500.000 lira, 101 ila 150 metrekare arasındaki evler için 700.000 lira ve 151 metrekare üzerindeki konutlar için 800.000 lira olması planlanıyor.

Aynı model iş yeri için de geçerli olacaktır. Buna göre, toplam inşaat alanının 50 metrekareye kadar oluşturulan işyerlerine 250 bin lira, 51 ile 100 metrekare arasındaki işyerlerine 400 bin lira verilirken, 101 metrekareden büyük iş yerlerine 500 bin lira kredi verilecek.

KREDİ VE HİBE DESTEĞİ BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK VE NEREDEN YAPILACAK?

Destek ve kredi imkanından faydalanmak ve konutunu dönüştürmek isteyen vatandaşlar 17 Temmuz 2023'ten itibaren başvurabilecekler. Depremzedeler için başvurular bölgede bulunan ve 22 nokta üzerinde kurulan Yapım ve Dönüşüm Ofisleri'nde yapılacaktır. Proje başvurularının yapılacağı 22 inşaat ve dönüşüm ofisi ilk etapta 5 ilde kurulacak. İlerleyen zamanlarda talep ve yoğunluğa bağlı olarak ofis sayısı artırılabilecektir.

HİBE DESTEĞİ NASIL VERİLECEK?

Hibeler ve krediler, inşaat ilerleme düzeyi belirlenerek hakedişlere dayalı olarak verilecektir.

Tüzel kişilere ait varlıklara sahip olanlar da hibe ve kredilerden yararlanabilir.

ÇOK DAİRENİZ VARSA?

Birden fazla birimi olanlar ve bu birimlerde yaşayan evli çocukları hak sahibi sayılacaktır. Proje, hibe ve kredi şeklinde destek almaya uygun olacaktır. Binanın tamamına sahip olan vatandaşlara 1 daire hibe verilmesi ve kalan daireler için de 3 daireye kadar hibe verilmesi desteklenecek.

DENETİM NASIL YAPILACAK?

İnşaat sırasında, müteahhitlere ve arazi sahiplerine yardımcı olmak için Bakanlık tarafından standart sözleşmeler hazırlanacaktır. Bölüm, proje kapsamında olan tüm süreçleri adım adım ve titizlikle inceleyerek herhangi bir şikayete izin vermeyecektir. İşin gecikmesi veya tamamlanamamaı halinde ise uygulanacak cezalar belirlenecektir.