Bakan Şimşek kredi kartı olanlara kara haberi verdi! Sayılı günler kaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kredi kartı kullanıcılarına kötü haberi verdi! Tüm detaylar haberimizde.

Bakan Şimşek kredi kartı olanlara kara haberi verdi! Sayılı günler kaldı

Kredili ürün kullanan müşterilere kötü haberler peş peşe geliyor. Bakan Şimşek açıkladı! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

MEHMET ŞİMŞEK'TEN KREDİ KARTI AÇIKLAMALARI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek enflasyon mücadelesiyle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Bakan açıklamasında şu sözlere yer verdi; 'G20 önemli bir platform, küresel ekonomiye istikrarın sağlanabilmesi için oluşturulan diyalog platformu. İş birliği gereken konular için ortak çalışmalar var. Küresel ekonomiye bakıldığı zaman büyümemiz düşük seyrediyor. Önümüzdeki 3-5 sene içinde büyüme ortalama yüzde 3 seviyesine gelecek. Pandemi sonrasında enflasyon yükselmeye başladı, merkez bankaları geç olsa bile harekete geçti. Finansal durumlar sıkışık, küresel ticaret anlamında jeopolitik gerginliklerin etkisi, küresel büyümelerin azlığı, korumacılık, iklim değişiklikleri, savaş, enerji ve gıda krizi gibi etkenler var. Bunlar birlikte düşünüldüğü zaman gelişmekte olan ülkelerin ön plana çıkması düşünülüyor, Türkiye'de bunlardan bir tanesi olabilir. Bizim 3 temel bileşeni olan bir programımız var. Ülkenin karşı karşıya olduğu makro ekonomik sorunlardan bir tanesi de dezenflasyon. Enflasyonu tekrar tek haneye indirmenin yöntemi. Bu programla birlikte ortaya koyuyoruz. Geçiş dönemi sonrasında güçlü şekilde sonuç alacağız. OVP'nin en önemli temel bileşeni dezenflasyon. Makro istikrarın sağlanması için bütüncül ama fiyat istikrarı önemlidir. Zorlu süreç olsa da geçmişte başarıldı, yine başaracağız. İkinci bileşen ise maliye politika. AKP hükümetinin en önemli özelliği maliye politikasını çıpa yapması oldu. Gerçekten ülkemiz birçok alanda ilerleme sağladı. Deprem felaketi etkisiyle ve geçmiş kararların etkisiyle EYT gibi bütçede bozulmalar yaşanıyor. 

mehmet şimşek kredi ve kredi kartlarıyla ilgili açıklama

Hedefimiz deprem hariç bütçe açığını yüzde 3 altına indirmek. Borç milli gelire oranı nispeten daha küçük. Deprem felaketinin yaraları sarılırken bütçe disiplinini tesis etmemiz gerekiyor. Eleştiriler bizim için önemli. 3 senelik program var, 3 aylık geçmiş var. 3 ay içinde tahminler değişebiliyor. Ekip kurduk, güçlü ekip önemli. Oturup değerlendirmeler yaptık. Enflasyon hedefini iddialı bulanlar oluyor. Mümkün olduğu zaman o anlık rakamları koyduk. Dışarıdan içeriden izlenimim genel anlamda program hedefleri, makro göstergeleri gerçekçi buluyor. Enflasyon ile ilgili tahmin değişiklikleri resmi daha iyi görmemiz gerekiyor. 2 ay önce petrol fiyatı 70 dolardı, bugün 90 dolar üstüne çıktı. Cari açık ve enflasyonu etkileyen önemli bir faktör. Kur etkisi var, bu sürekli değişiyor. Geçişkenlik var. Biz bu deprem yaralarını sarmak için 1-2 senede konutları yapma taahhüdüne girdik. Bu sözü yerine getirmek için önlem gerekliydi, vergi artışı yaptık. Kur hedefimiz hiçbir zaman olmadı. Tahmin olmaması da gerekiyor. Dolar bazında kişi başına düşen milli gelir tutarlarına ihtiyaç var. Program için geçiş dönemi öngörüyoruz. Geçişten kaynaklı hususlar da var. Zayıf kur, yüksek enflasyon geride kalacak. Depremin etkileri çok büyük. Herhangi bir ülke için 3-4 senelik zamana bakıldığı zaman gelirin yüzde 10'una yakın şok etkisi var. 2025 senesi ve sonrasında da belki sürecek. Deprem etkisi bir süre devam edebilir. Ne kadar uzun sürerse sürsün, bir kerelik harcama olarak bakılır. Sürekliliği yok. Bütçe açığı bu sene milli gelire oranla yüzde 3.4 olarak hesaplanıyor. Sene sonuna kadar tahsilat ayağında önemli performans gösterilecek. Denetim de öyle. Tahsil etmemiz gereken vergilerden bahsediyorum, kayıt dışılıktan. EYT ve diğer konuların etkileri gelecek sene ortaya çıkacak. Açık büyüdüğü zaman borç büyüyor, bütçe dışında gelir arayışımız olacak. Taşıt kredilerinde net şekilde sınırlayıcı bakış açımız var. Bunu açık şekilde söyleyeyim. Birinci konut kredileri için bir değişiklik yapılmayacak. İkinci ve üçüncü konut için vatandaş imkanı varsa alacak, kredi desteği verilmeyecek. Fiyatlama ve miktar ciddi şekilde sınırlandırılacak. Bankaların bu kredilerde risk ağırlığını artırdık ve devam edeceğiz. Cari açığı kapatmak, enflasyonu düşürmek gerekiyor. 1 Eylül tarihinden itibaren kredi kartı üstünden kredi hacmi yüzde 140 oranında artış göstermişti. Enflasyonun iki katından daha fazla. Bu kadar yüksek olan bir kredi hacmiyle enflasyon ve cari açık kontrol altına alınamaz. Miktarsal sıkılaştırma ile ilgili de ilk adımları attık.'