Avrupa Sıraya Girdi: Yerin 90 Metre Altından Fışkırıyor!

Avrupa'nın Gözdesi: Nevşehir'den 90 Metre Altında Çıkan Doğal Kaya Tuzu! Türk Lirası Üzerinden Satışıyla Ekonomiye Katkı Sağlıyor. Yurt İçi ve Avrupa'da Yüksek Talep Görüyor.

Avrupa Sıraya Girdi: Yerin 90 Metre Altından Fışkırıyor!

Doğal Kaynaklı Kaya Tuzları Avrupa Pazarında Öne Çıkıyor

Nevşehir'deki maden ocağı, 90 metre altından zorlu bir süreçle çıkarılan kaya tuzuyla Avrupa pazarında büyük talep görüyor. Ürün, çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra kullanıma hazır hale getiriliyor ve ülkemizdeki marketlerin yanı sıra Hollanda, Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan'dan da yoğun ilgi görüyor. Türk Lirası üzerinden yapılan satışlar, Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlıyor.

Tuzun Doğal Halde Taşınması ve Üretimi

Kaya tuzu üretimi, Tuz Madeni İşletmecisi Suat Bilgin tarafından açıklanan bilgilere göre oldukça özenli bir süreçle gerçekleşiyor. 90 metre derinlikteki maden ocağından elde edilen tuzlar, elektrikli rotayzır makinelerle tamamen doğal bir şekilde taşınıyor. Tuzlar, kırma eleme tesisinden geçirildikten sonra seçme işlemine tabi tutuluyor ve ardından yıkama ve fırınlama aşamalarıyla kullanıma hazır hale getiriliyor. Ürünler, sanayi ve sofralık tuz olarak sınıflandırılıyor ve yem fabrikalarına ya da sofralık tuz olarak piyasaya sunuluyor.

fe2.jpg

Avrupa Pazarında Yüksek Talep ve Dağıtım

Suat Bilgin, ülkemizde sofralık tuzun birçok markette bulunduğunu ancak kendi markalarıyla değil, bayi anlamında diğer şehirlere gönderim yapıldığını belirtiyor. Ürünlerin ambalajlama işlemi, paketli değirmen veya cam şişe şeklinde gerçekleştiriliyor. Ayrıca Avrupa ülkelerine olan talebi karşılamak için de çalışmalar yürütülüyor. Hollanda ve Ukrayna'dan gelen talepleri karşılamakla kalmayıp Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelere de ürün sevkiyatı yapılıyor.

Türk Lirası üzerinden yapılan satışlar, döviz kurlarındaki dalgalanmalardan etkilenmeyi engelliyor ve ülke ekonomisine sağlam bir katkı sunuyor. Ürünlerin Türk Lirası üzerinden satılması, devlete dolaylı yoldan vergi ve KDV geliri sağlıyor ve bu da ekonomik büyümeye olumlu yönde katkıda bulunuyor.