Asgari Ücrette Yeni Zam İçin Sinyal Geldi! İşte En Güçlü Tahmin

Emekliye yapılacak iyileştirme gündemdeyken şimdilerde özel sektör çalışanları da maaşları ile ilgili beklentiye girdi. Gözler yıl sonunda başlayacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarına çevrilirken yaklaşık 7 milyon çalışanı ilgilendiren maaş artışları için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan ilk işaret geldi.

Asgari Ücrette Yeni Zam İçin Sinyal Geldi! İşte En Güçlü Tahmin

Yılın son çeyreğinin başlamasıyla birlikte asgari ücretlilerin 2024 maaş zamları da konuşulmaya başlandı. Emeklinin zammı ve iyileştirmesi Çalışma Bakanlığı’nın gündeminde ilk sırada yer alıyor. Bakanlığı masasında yıl sonunda görüşülmesi beklenen asgari ücret zammı da yer alıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, özel sektörde ücretli çalışanlara yapılacak zam ile ilgili sorulara "gündemimizde" cevabını verdi. Asgari ücrette yıl başında ne kadar zam yapılacağı merak edilirken SGK uzmanı asgari ücrete yapılacak zam oranı için masadaki rakamı açıkladı.

Bakan Işıkhan: Asgari Ücrette Enflasyon Yükünü Hafifleteceğiz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, katıldığı bir programda asgari ücretle ilgili mesajlar verdi. Bakan Işıkhan, "Yıl sonunda asgari ücrette enflasyon yükünü hafifletmek adına önemli bir gündemimiz var. Gerek sizlerle gerekse işçilerimizin temsilcisi konumundaki konfederasyonlar ile istişare içinde olmalı; bu süreçte karşılıklı anlayışı ve iş birliğini teşvik etmeliyiz”" diyerek yıl sonunda yapılacak zam oranı için işareti verdi.

Asgari Ücrette Hesap Tamamen Değişiyor!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonominin 3 yıllık yol haritası niteliğindeki Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında maaş düzenlemesine yönelik önemli bir açıklama yapmış ve ücret düzenlemelerinin artık hedef enflasyona göre yapılacağını söylemişti.

Bakan Şimşek'in açıklamalarının ardından gözler OVP ve Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerine çevrildi. Enflasyon farkı için bugüne kadar 3 oran belli oldu.

Hedef Enflasyon Belirleyici Olacak

Enflasyon tahmini OVP ile yüzde 65'e yükseldi. Merkez Bankası'nın ağustos tahminlerine göre yüzde 46.73 oranında zam hesaplanan enflasyon OVP ile yüzde 37,76 oldu. Merkez Bankası'nın Eylül ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre ise yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 67.22'ye yükseldi. OVP'yi de aşan tahmin gerçekleşirse 2023'ün ikinci 6 aylık döneminde enflasyon yüzde 39.61 çıkacak. Bakan Şimşek'in açıklamasına göre zam oranları da buna göre belirlenecek.

Gözler Enflasyon Rakamlarında

TÜİK tarafından açıklanan Ağustos ve Eylül ayı enflasyon rakamlarıyla iki aylık enflasyon farkı yüzde 19,44 olarak hesaplandı. 3 aylık zam oranı için gözler Eylül ayı enflasyon rakamının açıklanacağı 3 Ekim’e çevrildi.

Açlık ve Yoksulluk Sınırı Yükseliyor

SGK uzmanlarının açıklamalarına göre asgari ücret sadece enflasyon artışına göre değil, geçim endeksleri, sigorta primleri, açlık ve yoksulluk sınırlarına göre belirleniyor. TÜRK-İŞ'in, her ay yaptığı "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nın Eylül 2023 sonuçları açıklandı. Açlık sınırı 13 bin 334 lira olurken yoksulluk sınırı 43 bin 433 lira olarak hesaplandı.

Asgari Ücrete Yapılacak Zam Oranı

SGK uzmanları bu veriler göz önüne alındığında asgari ücrete en az yüzde 40-45 oranında bir zam yapılmasını öngörüyor. Bu zam oranı da asgari ücretin en az 15 bin TL'ye yükseleceğine işaret ediyor.

SGK Uzmanı Emin Yılmaz,"11 bin 402 lira olan net asgari ücretin 15 bin 707’nin altına düşeceğini tahmin etmiyorum" diyor.