Altın almak için son rota! İslam Memiş 2024 uyarısı yaptı

Finans analisti İslam Memiş, altın, euro, dolar, sterlin, gümüş ve borsa gibi yatırım araçlarıyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulunarak 2024 için dikkat çeken bir uyarıda bulundu. İşte detaylar...

Altın almak için son rota! İslam Memiş 2024 uyarısı yaptı

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, doğru tahminleri ve değerlendirmeleriyle yatırımcıların dikkatini çekiyor. Bugün ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararının açıklanacağı günü değerlendiren Memiş, yatırım araçlarına yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Memiş, "Köprüden önce son çıkış" uyarısını yaparak, 2024'te belirli bir yatırım aracından uzak durmanın önemine vurgu yaptı.

İşte Memiş'in piyasalara ilişkin değerlendirmeleri...

FED'İN FAİZ KARARI

İslam Memiş

''Piyasalar bugün Fed kararını bekliyor. Amerika Merkez Bankası (Fed), bu akşam yılın son faiz kararını açıklayacak. Fed’in faizlerde bir değişikliğe gitmemesi bekleniyor. Ancak Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları sonrasında, 'Ne zaman faiz indirimine başlanacak?' sorusu önem kazanacak. Genel beklenti, Fed’in 2024'ün ikinci veya üçüncü çeyreğinde faiz indirimine gitmesi yönünde. Bu durum, diğer merkez bankalarını da etkileyebilir, TCMB dahil.''

FED KARARININ TÜRK PİYASALARINA ETKİSİ

İslam Memiş

Peki, bu gelişmeler Türkiye'yi ve Türk piyasalarını nasıl etkiler?

1. Tüm merkez bankalarının faiz indirimine gitmesi küresel faizlerin düşmesine ve borsaların yükselmesine neden olabilir.

2. Küresel borsalardaki olumlu hareket, BİST100 endeksine katkı sağlayabilir. Endeks, 2024'te 10,000-15,000 puan aralığında kalabilir.

3. Dolar uluslararası piyasalarda değer kaybedebilir. Bugünkü 103-104 bandındaki dolar endeksi (dxy), 92'ye kadar gerileyebilir.

4. EUR/USD paritesinde yükseliş görülebilir. Bugün 1.08 seviyesinde olan parite, 1.12-1.15 hatta 1.17'ye kadar çıkabilir.

5. Dolar endeksinin gerilemesi, EUR/USD paritesinin yükselmesi Türkiye ekonomisine pozitif destek sağlar. Bu durum, euro ile satan, dolar ile satın alan bir ülke olarak Türkiye için önemli.

Bu nedenlerle, Fed’in bugünkü kararı Türkiye için tarihi bir öneme sahip. Doları olanların dikkatlice takip etmeleri gerekiyor.

Elinde dolar bulunanlar, dolar karşısındaki enstrümanlara (euro, sterlin, altın, gümüş) parite üzerinden geçiş yapma konusunda karar vermeliler. 2024'te doları takipten çıkarmak önem arz ediyor!