Alım satım yapacaklar dikkat! Satış dönem süresinde yeni karar: Süre 60 güne çıkartıldı

Emlak fiyatlarındaki fahiş yükselişin durma noktasına geldiği görülüyor. Satılık mülkler için işlem süresi de neredeyse iki katına çıktı. Peki mevcut piyasa durumu nedir? Emlak uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, merak edilen tüm soruları yanıtladı..

Alım satım yapacaklar dikkat! Satış dönem süresinde yeni karar: Süre 60 güne çıkartıldı

Ev satışları düştükçe, alıcıların emlak piyasasındaki fiyatları yükselttiğine inanılıyor. Piyasada bir "alıcı pazarı" var mı? Piyasadaki son durum emlak uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı tarafından yanıtlandı.

Mustafa Hakan Özelmacıklı, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"İpotek faizi nedeniyle ipotekli satışların düşmesi, deprem sonrası eski binaların elden çıkarılma girişimleri, EYT'nin ardınan ente göçün artması ve ipotek faizi nedeniyle konut kredisinin daralması bu faktörler arasında yer alıyor. Tedarik artışı %25 ile sınırlıdır.

"Satış süresi ikiye katlandı"

Yılın bu zamanında teklifler zorlanır ve pazarlık oranının yüksek olduğu söylenebilir. Ek olarak, ev satışları için işlem süresi neredeyse iki katına çıktı. Yani iki yıl önce 30 güne düşen satılık konutlar, şimdi 60 günü geçti.

"%15'e varan indirim!"

Ev alım satım yapacaklar dikkat

İlan verildikten sonra %10-15 fiyat indirimi oluyor. Ancak kiralamalar için durum tersine döndü. Daire satış teklifleri yüzde 10-15 indirimle sunulabilir. Şu anda başta mevduat olmak kaydıyla KM gibi finansal araçlar yüksek getiriler sağlamakta. Daha öncesinde 0 gün içinde gerçekleşen satışlar, 60 günlük ihbar süresine geri döndü ve bazı bölgelerde 90 güne uzatıldı. Bu süre zarfında mülkün doluluk süresi arttı."

Ev fiyatları yükselmeye devam edecek mi?

Ev fiyatlaırın tekrar yükselip yüklemeyeceği hakkında değerlendirmelerde bulunan Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Bu açıdan fiyatın daha gerçekçi olduğunu söyleyebiliriz. Balon ortadan kalktı ve fiyatlar, krediler hariç, kabul edilebilir derecelerde normalleşiyor. Bu normalleşme ani bir fiyat düşüşü olarak görülmese de, bu dönemde fiyatların enflasyona paralel olarak artmaması emlak büyümesinin yavaşladığının bir ölçüsüdür. Özellikle değeri 1 milyon TL'nin altında olan arsa, tarla ve kiralık daire fiyatları yükselişlerini sürdürüyor.

Hükümetin boş ofisleri apartmana dönüştürmeyi planladığı biliniyor. İstanbul'da 50.000, Türkiye'de toplam 100.000 ofisin konuta dönüştürülmesi planlanmaktadır." dedi.

Ofis dönüşümleri nedeniyle artan daire arzının kira ve satış fiyatlarına bir etkisi olur mu?

Konuyla ilgili bilgiler aktaran Özelmacıklı, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

"Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle iş yerlerinin konut olarak kullanımı biraz daha düzenlenmiş hale geldi. Özellikle ekonomik merkez niteliği taşıyan ve halen konut geliştirme işlevinin devam ettiği yerlerde bu kapsamda konut alanına dönüşüm gerçekleşebilir.

Bu düzenleme, çerçeve değişikliği projesinde %30'a kadar çıkabilmektedir ancak belediye meclisi kararı ile %50'ye çıkarılması planlanmaktadır. Aslında sektörü temsilen arzumuz bir ofis veya ofis karakterini konuta çevirebilmekti. Aksi takdirde, sektör üzerindeki etkisi bu kadar büyük olmazdı.

Konut inşaatının da beklendiği alanlarda, sadece ofis kullanımı için yapı ruhsatı verilerek inşaatın 1 Temmuz 2023'e kadar başlaması halinde tüm mülkün doluluk oranının %30'u geçmemesi gerekiyor. Ayrıca 1 Temmuz 2024'e kadar tamamlanması şartıyla inşaat ruhsatı da alındı. Kullanım amacı değiştirilecek ise değişiklik izni verilebilir. Hatta bu oran Kurul kararına bağlı olarak %50'ye kadar artırılabilir. Anlaşma yeni konut sağlanmasını sağlayacaktır. "