3600 Ek Gösterge ve Kira Yardımı Masada Mı? İşte Gazetecinin Kulisinden Gelen Bilgiler...

Toplu sözleşme sürecinde merak edilen konulardan biri de 3600 ek gösterge ve kira yardımı olacak mı? Yenişafak yazarı Ahmet Ünlü, Memur-Sen'in bu taleplerini değerlendiriyor.

3600 Ek Gösterge ve Kira Yardımı Masada Mı? İşte Gazetecinin Kulisinden Gelen Bilgiler...

Toplu sözleşme teklifinin 58. maddesi, 1. dereceye yükselmiş tüm kamu görevlilerinin ek gösterge rakamının 3600 olmasını istiyor.

Bu maddeye göre; "Mevcut ek gösterge rakamı 3600 ek gösterge seviyesini aşmayanlar dışında, 1. derece kamu görevlilerinin ek göstergesi 3600 olarak belirlenir. Diğer alt derecelerdeki kamu görevlilerinin ek göstergeleri, emsal personel için belirlenen ek göstergeye göre düzenlenir. Bu düzenleme en geç 15.03.2024 tarihine kadar tamamlanır."

Bu teklifin uygulanması zorluğunu göz önünde bulunduruyoruz. Çünkü birçok idarecinin ek göstergesi ile 1. derece memurların ek göstergesi aynı seviyede olması, dengeyi bozabilir ve sorunlara yol açabilir.

para-10-001.webp

Kamu Görevlilerine Kira Yardımı Talebi

Teklifin 60. maddesi, uygun şartları taşıyan kamu görevlilerine kira yardımı yapılmasını talep ediyor.

Bu maddeye göre; "2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu'na göre konut tahsis edilenler, çeşitli kanunlara göre kira yardımı alanlar, yurtdışı kadrolarına sürekli görevle atanmış kurum görevlileri ve eşleri hariç, kamu görevlilerine aylık göstergesinin katsayısı ile çarpılarak hesaplanacak tutarda aylık kira yardımı yapılır. Eğer her iki eş de kira yardımına hak kazanıyorsa, tercihlerine göre sadece birine ödeme yapılır. Bu yardım, diğer ödemelerle birlikte aylık kavramına dahil edilmez ve hak kazanma ile ödeme süreçleri aylıklara ilişkin kurallara tabidir."