2024 yılında asgari ücret ne kadar olacak? İşte bir bir hesaplandı

2024 yılı asgari ücret zammı ve enflasyon beklentileri, Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan'ın açıklamalarıyla belirleniyor. Uzmanlar, en az %40-45'lik bir zam öngörüyorlar. Açlık sınırı 13.334 TL olarak belirlenirken, yoksulluk sınırı ise 43.433 TL olarak hesaplandı. Net asgari ücretin 15.707 TL'nin altına düşmesi beklenmiyor.

2024 yılında asgari ücret ne kadar olacak? İşte bir bir hesaplandı

Yılın son çeyreği itibariyle 2024 asgari ücreti, çalışanlar arasında önemli bir konu haline geldi. Emeklilerin zammı ve iyileştirmesi de Çalışma Bakanlığı'nın öncelikli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Bakanlık, yıl sonunda asgari ücret zammını masaya yatıracak.

Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan: Asgari Ücrette Enflasyon Yükünü Hafifleteceğiz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, özel sektörde çalışanlara yapılacak zam konusundaki sorulara "gündemimizde" yanıtını verdi. Asgari ücretteki zam oranıyla ilgili olarak SGK uzmanı masadaki rakamı açıkladı. Bakan Işıkhan, "Yıl sonunda asgari ücrette enflasyon yükünü hafifletmek adına önemli bir gündemimiz var. Gerek sizlerle gerekse işçilerimizin temsilcisi konumundaki konfederasyonlar ile istişare içinde olmalı; bu süreçte karşılıklı anlayışı ve iş birliğini teşvik etmeliyiz” şeklinde konuşarak, yıl sonunda yapılacak zam oranı için işareti verdi.

2023/06/14/para16.jpg

Asgari Ücrette Hesap Tamamen Değişiyor!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonominin 3 yıllık yol haritası niteliğindeki Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında maaş düzenlemesine yönelik önemli bir açıklama yapmış ve ücret düzenlemelerinin artık hedef enflasyona göre yapılacağını belirtmişti.

Hedef Enflasyonun Rolü

Bakan Şimşek'in açıklamalarının ardından gözler OVP ve Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerine çevrildi. Enflasyon farkı için bugüne kadar 3 oran belirlendi.

Enflasyon Tahmini ve Beklentiler

Enflasyon tahmini OVP ile yüzde 65'e yükseldi. Merkez Bankası'nın ağustos tahminlerine göre yüzde 46.73 oranında zam hesaplanan enflasyon OVP ile yüzde 37,76 oldu. Merkez Bankası'nın Eylül ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre ise yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 67.22'ye yükseldi. Eğer OVP tahminini aşarsa, 2023'ün ikinci 6 aylık döneminde enflasyon yüzde 39.61'e çıkacak. Bakan Şimşek'in açıklamasına göre zam oranları da buna göre belirlenecek.

Gözler Enflasyon Rakamlarında

TÜİK tarafından açıklanan Ağustos ve Eylül ayı enflasyon rakamlarıyla iki aylık enflasyon farkı yüzde 19.44 olarak hesaplandı. 3 aylık zam oranı için gözler Eylül ayı enflasyon rakamının açıklanacağı 3 Ekim’e çevrildi.

Açlık ve Yoksulluk Sınırında Yükseliş

SGK uzmanlarına göre, asgari ücretin belirlenmesi sadece enflasyon artışına değil, aynı zamanda geçim endeksleri, sigorta primleri, açlık ve yoksulluk sınırlarına göre yapılıyor. TÜRK-İŞ'in Eylül 2023'te gerçekleştirdiği "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"na göre açlık sınırı 13.334 lira, yoksulluk sınırı ise 43.433 lira olarak hesaplandı.

Asgari Ücrete Yapılacak Zam Oranı

SGK uzmanları, bu verilere dayanarak asgari ücrete en az yüzde 40-45 arası bir zam yapılmasını öneriyor. Bu oran, asgari ücretin en az 15 bin TL'ye çıkacağını gösteriyor. SGK Uzmanı Emin Yılmaz, "11 bin 402 lira olan net asgari ücretin 15 bin 707’nin altına düşeceğini tahmin etmiyorum" diyor.