100 bin TL'si olan zengin olacak! 7 bankadan gece yarısı flaş karar: İşte aylık getirisi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’dan başkanlığını yaptığı ekonomi ekibinin başa geçmesiyle faiz kararlarında yeni döneme girildi. Faiz artışlarının başlaması ile insanların akıllarında 100 bin liranın 1 yıllık faiz getirisinin ne kadar olduğu soruları oluştu. Sizler için bu oranları hesapladık. Bütün detaylar haberimizde…

100 bin TL'si olan zengin olacak! 7 bankadan gece yarısı flaş karar: İşte aylık getirisi

TCMB, son yaptığı para politikası kurulu toplantısında, “Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlenecektir. Enflasyon görünümü ve yukarı yönlü riskler göz önüne alındığında Kurul, para politikası çerçevesinin yüzde 5 enflasyon hedefini gerçekleştirme kapasitesinin güçlendirilmesi gerektiği değerlendirmesinde bulunmuştur. Fiyat istikrarındaki bozulmanın makroekonomik istikrar ve özellikle finansal istikrar üzerinde oluşturabileceği risklere de dikkat çekilmiştir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir” ifadesi ile faiz kararlarında yükselişe geçileceğinin işaretini vermişti.

Bunun üzerine Bankalar, Merkez Bankasının faiz artırımından sonra mevduat faizlerini tavan seviyede yükseltti. Son faiz artırımının ardından mevduat faizleri yüzde 43 seviyesine kadar çıktı.

para

TL güçlendirme politikası kapsamında faizlerin her geçen gün artması, TL mevduat hesaplarına olan ilgide git gide artıyor. İnsanlar artık yatırım aracı olarak faizi tercih etmeye başladı. Yabancı para döviz mevduatlarından çıkan vatandaşlar yıllık getirisinin çok olduğunu düşünerek faize yönelmeye başladı.

Geçtiğimiz gün, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda para politikası stratejilerini ve aldıkları kararların finansal piyasalara etkileri hakkında, Türkiye’de enflasyona dair tespitlerini, enflasyonu kısa vadede yükselten unsurlar hakkındaki değerlendirme yaptı. Erkan, KKM’den ve döviz mevduatlarından liraya geçiş stratejisine ilişkin şu ifadeleri kullanmıştı:

"Ağustos ayındaki kur korumalı hesaplardan Türk lirası vadeli mevduata geçişi teşvik eden kararlarımızın olumlu yansımalarını gözlemlemekteyiz. Eylül ayı itibarıyla toplam mevduat artışının sürükleyicisi belirgin şekilde artan TL mevduat hesapları olmuştur. Nitekim düzenlemeler neticesinde 22 Eylül itibarıyla son dört haftada KKM bakiyesi 64 milyar lira gerilerken, TL mevduatları 465 milyar lira artmış ve yabancı para mevduatları da 3,2 milyar dolar gerilemiştir. Düzenlemelerin mevduat kompozisyonuna etkilerinin zaman içinde daha da belirgin hale geleceğini öngörüyoruz. Kur korumalı mevduat bakiyesi gerilerken rezervlerde de artış sağlanması, KKM’den ve döviz mevduatlarından liraya geçiş stratejisinin başarıyla ilerlediğine ve liraya arzu edilen sağlıklı geçişin başladığına işaret etmektedir."

MEVDUAT FAİZİ HESAPLAMA

merkez bankası

Bu durumlardan dolayı insanların akıllarında parasını TL mevduata yatırdığında yıllık gelirin ne kadar olacağına dair soru işaretleri oluşmaya başladı. İşte sizin için derlediğimiz o mevduat faiz hesaplamaları.

Eğer en yüksek faizi veren bankaya 100 bin lira yatırırsanız, 12 ayın ardından sonra faiz getirisi ile 152 bin 573 TL'ye sahip olursunuz.

Eğer en yüksek faizi veren bankaya 200 bin lira yatırırsanız, 12 ayın ardından sonra faiz getirisi ile 305 bin 146 TL’ye sahip olursunuz.

Eğer en yüksek faizi veren bankaya 300 bin lira yatırırsanız, 12 ayın ardından sonra faiz getirisi ile 457 bin 719 TL'ye sahip olursunuz.

Eğer en yüksek faizi veren bankaya 400 bin lira yatırırsanız, 12 ayın ardından sonra faiz getirisi ile 610 bin 293 TL’ye sahip olursunuz.

Eğer en yüksek faizi veren bankaya 500 bin lira yatırırsanız, 12 ayın ardından sonra faiz getirisi ile 762 bin 866 TL’ye sahip olursunuz.

Eğer en yüksek faizi veren bankaya 600 bin lira yatırırsanız, 12 ayın ardından sonra faiz getirisi ile 915 bin 439 TL’ye sahip olursunuz.

Eğer en yüksek faizi veren bankaya 700 bin lira yatırırsanız, 12 ayın ardından sonra faiz getirisi ile 1 milyon 68 bin 13 TL’ye sahip olursunuz.

Eğer en yüksek faizi veren bankaya 800 bin lira yatırırsanız, 12 ayın ardından sonra faiz getirisi ile 1 milyon 220 bin 586 TL’ye sahip olursunuz.

Eğer en yüksek faizi veren bankaya 900 bin lira yatırırsanız, 12 ayın ardından sonra faiz getirisi ile 1 milyon 373 bin 159 TL’ye sahip olursunuz.

Eğer en yüksek faizi veren bankaya 1 milyon lira yatırırsanız, 12 ayın ardından sonra faiz getirisi ile 1 milyon 525 bin 733 TL’ye sahip olursunuz.

Eğer en yüksek faizi veren bankaya 2 milyon lira yatırırsanız, 12 ayın ardından sonra faiz getirisi ile 3 milyon 51 bin 466 TL’ye sahip olursunuz.

Eğer en yüksek faizi veren bankaya 3 milyon lira yatırırsanız, 12 ayın ardından sonra faiz getirisi ile 4 milyon 577 bin 199 TL’ye sahip olursunuz.

Eğer en yüksek faizi veren bankaya 4 milyon lira yatırırsanız, 12 ayın ardından sonra faiz getirisi ile 6 milyon 29 bin 199 TL’ye sahip olursunuz.

Eğer en yüksek faizi veren bankaya 5 milyon lira yatırırsanız, 12 ayın ardından sonra faiz getirisi ile 7 milyon 628 bin 655 TL’ye sahip olursunuz.

Eğer en yüksek faizi veren bankaya 10 milyon lira yatırırsanız, 12 ayın ardından sonra faiz getirisi ile 15 milyon 257 bin 331 TL’ye sahip olursunuz.