VPN ile Instagram'a girenlere duyuruldu! Hesabınız çoktan çalınmış olabilir!

Instagram'ın erişim kısıtlamaları nedeniyle uygulamaya erişemeyen birçok kullanıcı, sanal özel ağ olarak VPN kullandı. Ancak ücretsiz VPN'lerin önemli güvenlik riskleri oluşturduğu kanıtlandı. İşte detaylar..

VPN ile Instagram'a girenlere duyuruldu! Hesabınız çoktan çalınmış olabilir!

Sosyal medya uygulamalarının en popülerlerinden biri olan Instagram'a erişim, geçtiğimiz cuma günü engellenerek, başka çözüm arayan kullanıcıların uygulamaya uzaktan erişmesine olanak tanındı.

Instagram kullanıcıları, VPN (Sanal Özel Ağ) veya DNS (Alan Adı Sistemi) ayarlarını değiştirerek kısıtlanan web sitelerine ve uygulamalara erişebiliyor ancak söz konusu değişikliklerin ciddi güvenlik endişeleri oluşturduğu bildirildi.

Edinilen bilgilere göre internet kullanıcıları, kendi ülkelerinde yasak olan dijital platformlara ulaşmak için çeşitli yöntemler kullanıyor. Bu yöntemler platformun kullanımına olanak sağlasa da kullanıcıların güvenliğini çeşitli şekillerde tehlikeye atmaktadır.

Bu yöntemlerden biri olan VPN ile kullanıcılar bir VPN hizmeti kullanarak ilgili yazılımı bir uygulama mağazasından veya web sitesinden indirip cihazlara yüklendi. Bu yazılım, İnternet bağlantınızı, hizmeti sağlayan VPN sunucusuna bağlanacak şekilde yapılandırılıyor.

VPN ile Instagram'a girenlere duyuruldu

Böylece kullanıcılar, başka bir ülkedeki VPN sunucusu üzerinden bağlandıkları için, kendi ülkelerinde erişimi kısıtlanan platformlara erişme olanağına sahip oluyorlar. IP adresinizi gizlemek, kullanıcıların internette anonim olarak gezinmesine olanak tanır. Ancak tüm veri trafiğiniz her VPN servis sağlayıcısının sunucularından geçer ve bu da çeşitli güvenlik risklerini beraberinde getirir.

ÜCRETSİZ OLANLAR DAHA RİSKLİDİR

Dünyada VPN kullanımının en fazla olduğu ülkeler listesinde Türkiye, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Endonezya'nın ardından dördüncü sırada yer alıyor. VPN kullanımı yalnızca erişimin kısıtlı olduğu lokasyonlarda değil, altyapı oluşturmak isteyen işletmeler tarafından da tercih ediliyor.

VPN hizmetleri sunan birçok şirket var. Bu firmaların bir kısmı bu hizmeti aylık ve yıllık sabit bir ücret karşılığında sunarken, bir kısmı da bu hizmeti kullanıcılara ücretsiz olarak sunuyor. Özellikle ücretsiz VPN hizmetleri için önemli güvenlik riskleri vardır. Bu hizmetler genellikle veri trafiğinizi ele geçirmek amacıyla şüpheli sağlayıcılar tarafından sunulur.

Bir sağlayıcıyı ücretsiz kullanan kullanıcılar, sağlayıcının güvenilir olup olmadığına bakılmaksızın tüm internet trafiğini ilgili şirkete gönderir.

Ayrıca dolandırıcılık veya veri hırsızlığı için tasarlanmış VPN'ler, kullanıcının cihazında yüklü olan VPN yazılımına kötü amaçlı yazılım bulaştırabilir. Bu sayede cihazınızı kontrol edebilir ve kişisel bilgilerinize ulaşabilirsiniz.

Güvenli VPN sağlayıcısı seçmek için, hizmetin orijinal ve güvenilir olduğundan emin olmak amacıyla sağlayıcının web sitesinin şifrelemesine ve aynı zamanda VPN protokollerine dikkat etmelisiniz. Kullanım koşullarına ve gizlilik politikalarına bağlı, güncel, güvenilir yazılımlara sahip bir sağlayıcı kullanılarak güvenlik riskleri en aza indirilebilir.

Ücretsiz bir VPN seçmemek ve diğer VPN'ler hakkındaki kullanıcı yorumlarını kontrol etmek de önemlidir.

"DNS değişiklikleri VPN'den daha zararlıdır"

VPN ile Instagram'a girenlere duyuruldu

İnternet kullanıcılarının kısıtlı platformlara erişmek için kullandıkları diğer bir yöntem de DNS'lerini değiştirmektir. Bu yöntemin kullanımı VPN'e göre daha kolay ve zararsız gibi görünse de VPN'e göre daha zararlı sonuçlar ortaya çıkarır. Bir kullanıcının DNS ayarları genel olarak dinamik olarak yapılandırılır. Bu şekilde kullanıldığında ise kullanıcılar internete ISP'lerinin DNS sunucuları üzerinden erişirler.

Kısıtlı platformlara erişim sağlayabilmek için DNS ayarlarını internete erişen cihazın bağlantı ayarları üzerinden dinamik olarak değil de manuel olarak yapılandırabilirsiniz. Çeşitli servis sağlayıcıların DNS sunucu adreslerini girerek kısıtlı web sitelerine erişebilirsiniz. Bu yöntem aynı zamanda önemli güvenlik riskleri de taşır.

Güvenilmeyen bir DNS sağlayıcısı kullanılırsa ilgili DNS sağlayıcısı sizi izleyebilir, bilgi toplamak için sizi başka web sitelerine yönlendirebilir ve potansiyel olarak size kötü amaçlı yazılım bulaştırabilir. Ayrıca kullanıcıların bağlandığı web sitelerini ve içeriği de engelleyebilirsiniz.

Örneğin, bir kullanıcı güvenilmez bir DNS sunucusunun adresini kullanarak DNS ayarlarını değiştirirse ve daha sonra sınırlı erişime sahip bir platforma giriş yapabilmek için bir web sitesi adı girerse, dolandırıcılık amacıyla oluşturulan benzer bir platforma yönlendirilebilir ve şifre, kredi kartı bilgileri, kullanıcı adınız gibi bilgiler sızdırılabilir.

Milyonlarca kullanıcının verileri VPN'ler nedeniyle çalındı. Özellikle güvenlik altyapısı gelişmemiş, ücretsiz VPN hizmetleri sunan şirketlere yönelik siber saldırılar, kullanıcıların sistemlerindeki verilerini hedef alıyor.

Geçen yıl, popüler bir ücretsiz VPN servis sağlayıcısından veri ihlali nedeniyle 360 ​​milyondan fazla kullanıcı kaydı çalınmıştır. Çalınan veriler arasında e-posta adresleri, orijinal IP adresi, coğrafi konum verileri, ziyaret edilen web siteleri ve çok daha fazlası yer alır.

Çalınan kullanıcı verileri, başta dark web olmak üzere ilgili kanallarda satılıyor. Kullanıcıların, VPN kullanırken veya DNS ayarlarını değiştirirken güvenliklerinin tehlikeye girmemesini sağlamak için güvenilir VPN ve DNS sağlayıcılarını seçmeleri önemlidir.

Ayrıca cihazınızda kötü amaçlı yazılımları tespit edebilecek güvenilir bir antivirüs yazılımına sahip olmak da güvenliğinizi artırır.