Yılbaşında misafirlerinizi şaşırtın! Bu sofrada sadece sebze var

Yılın son zamanlarına gelirken ve biraz daha büyüdüğümüz bir yıla veda ederken, kurduğunuz masada fikirlerinizi bizden gelsin istedik. Sizler için hazırladığımız müthiş yılbaşı sofrasının ana yemeğinde sağlıklı sebzeler var. Pratik bir şekilde hazırlayacağınız bu tariflerle hem sofranız şenlensin hem de yılınız bu sofra kadar renkli ve lezzetli geçsin..

Yılbaşında misafirlerinizi şaşırtın! Bu sofrada sadece sebze var

"Zamanım yok ama sebze menüsü istiyorum!" diyorsanız doğru yerdesiniz. Eğer vaktiniz kısıtlıysa ve yılbaşı hazırlıklarınızı son dakikaya bırakıyorsanız bu tarifleri mutlaka deneyin. Mantar çorbasını bir kaseye, İtalyan sarımsaklı ekmeğini ve kereviz marşını masanın üzerine koyun. Ana yemek ve garnitür olarak karamelize edilmiş Brüksel lahanası ve tavada kızartılmış mantarlar geliyor. Masayı tamamlamak için de 10 dakikada hazırlayacağınız havuç tatlısı tarifi de var..

Başlangıç: Çorba..

Mantar Çorbası

Az malzemeyle en pratik mantar çorbasıdır. Yapımı çabuk olan ve sıcak olarak servis edilen bu çorbayı inanın çok seveceksiniz.

Malzemeler:

400 gram mantar

6 su bardağı su

1 adet limon suyu

2 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı un

2 çay kaşığı tuz

1/2 çay kaşığı karabiber

5 su bardağı su

1 kutu krema (200 ml)

Üzeri İçin:

1 tutam dereotu (kıyılmış)

Yılbaşı menüsü

Mantar çorbası tarifi:

Mantarları yıkamadan soymanız yeterli. Mantarları ince dilimler halinde kesin.

Tencerenin içine 6 su bardağı suyu ve mantarları ekleyin. Limon suyunu ekleyip 10 dakika pişirin. Pişen mantarları süzün ve bir kenara koyun.

Tereyağını bir tencerede eritip unu ekleyin. Kokusu kaybolana kadar pişirin. Tuz ve karabiber ekleyin. Dilimlenmiş mantarları ekleyip 3 dakika kızartın.

Çorbanın suyunu da ekledikten sonra sürekli karıştırın. Bütün malzemeler karıştıktan sonra çorbayı orta ateşe alın ve kaynamaya bırakın.

Çorba kaynayınca ocaktan alın ve sürekli karıştırarak yavaş yavaş kremayı ekleyin. Son olarak kremayı ekleyip orta ateşte 10 dakika pişirin. Arzu ederseniz servis yaparken üzerine dereotu serpebilirsiniz.

Ara Sıcak..

İtalyan Usulü Sarımsaklı Ekmek

Malzemeler:

1 adet baget ekmeği

6 diş sarımsak (rendelenmiş)

1 yemek kaşığı tereyağı(14 gram)

1 avuç maydanoz (doğranmış)

1 çay bardağı parmesan peyniri (arzuya göre farklı peynir çeşitleri de eklenebilir)

1/2 çay kaşığı çekilmiş tane karabiber

1/2 çay kaşığı tuz (azaltıp arttırılabilir)

Yılbaşı menüsü

İtalyan usulü sarımsaklı ekmek tarifi:

Tereyağını küçük bir tencerede eritin. Mayısdanoz, tuz, karabiber, rendelenmiş sarımsağı ekleyip tavada 1 dakika karıştırın. Daha sonra ocaktan alın.

Ekmeği çapraz olarak kesin. Ekmeği maydanoz, sarımsak ve tereyağı karışımıyla fırçalayın. Parmesan peynirini rendeleyip ekmeğin üzerine serpin.

Daha önceden ısıttığınız 200 derecelik fırında 10 dakika altın rengi oluncaya kadar pişirin.

Meze..

Kereviz Mezesi

Sadece yılbaşı gibi özel günlerde değil, defalarca yapmak isteyeceğiniz hafif ve kolay bir meze.

Malzemeler:

1 adet orta boy kereviz

300 gram süzme yoğurt

2 diş sarımsak

2 yemek kaşığı mayonez

1 su bardağı ceviz

1 çay kaşığı tuz

Yılbaşı menüsü

Kereviz meze tarifi:

Kereviz yapraklarını soyun ve kabuğunu bıçakla soyun. Daha sonra küçük küp şeklinde kesin. Kerevizi ince parçalar halinde rendeleyin. Bu aynı zamanda rende kullanılarak da yapılabilir.

Bir kaseye süzme yoğurt, mayonez, tuz ve ezilmiş sarımsak ekleyin ve karıştırın. İnce kıyılmış cevizleri ekleyin. Son olarak rendelenmiş kerevizi ekleyip iyice karıştırın.

Bitmiş mezeyi tabaklara koyun ceviz, zeytinyağı, kereviz yapraklarıyla süsleyin.

Ana Yemek..

Karamelize Brüksel Lahanası

Bu muhtemelen en lezzetli Brüksel lahanası tarifi. Tamamen farklı bir tarif için üzerine badem ve nar şurubu ekleyin. Pratikliği söylemeye gerek yok.

Malzemeler:

1 adet kuru soğan

15 adet Brüksel lahanası

5 yemek kaşığı zeytinyağı

3 yemek kaşığı nar ekşisi

3 yemek kaşığı badem

1 çay kaşığı tuz

Yılbaşı menüsü

Karamelize Brüksel lahanası tarifi:

Soğanı ince ince doğrayın ve biraz zeytinyağında yumuşayana kadar kızartın. Lahananın dış kabuğunu çıkarın, ikiye bölün ve soğanın düz tarafıyla örtün.

Tuz ekleyin ve 220 dereceye ayarladığınız fırında 15 dakika altın rengi oluncaya kadar pişirin. Fırından çıktıktan sonra nar pekmezi ve bademleri ekleyip afiyetle yiyin.

Yardımcı Yemek..

Mantarlı Karıştırma

Hazırlanması çok kolay olan bu tarif, göçmen mutfağında oldukça popülerdir. Mantar severlerin gönlünü fethetmek için sizleri mutfağa davet ediyoruz.

Malzemeler:

400 gram kültür mantarı

1 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 su bardağı süt

2,5 yemek kaşığı un

1 çay kaşığı tuz

Üzeri için:

1 yemek kaşığı tereyağı

1 çay kaşığı toz kırmızı biber

Yılbaşı menüsü

Mantarlı Karıştırma tarifi:

Tencereye zeytinyağını ekleyin. Mantarları ince ince doğrayıp tencereye ekleyin. Mantarlar nemi emene kadar karıştırarak kızartın. Tereyağını ekleyin ve karıştırın. Unu ekledikten sonra kokusu çıkana kadar iyice kavurun. Sütü ekleyip karışım koyulaşana kadar karıştırın. Kıvam aldığında ocaktan alın. Üzerine biber yağı tozu serpin ve keyfini çıkarın.

Tatlı..

10 Dakikada Havuç Tatlısı

Herkesin evinde kolaylıkla yapabileceği, oldukça pratik efsane bir tarifimiz var. Parlak renklere sahip havuçlar, hızlıca hazırlanıp, gece geç saatlerde buzdolabından çıkarılıp yenilebilir..

Malzemeler

5 adet orta boy havuç

1 su bardağı toz şeker

100 gram ceviz içi

1 çay kaşığı tarçın

1 paket kakaolu petibör bisküvi

Muhallebisi için:

4 su bardağı süt

2 yemek kaşığı un

2 yemek kaşığı nişasta

1/2 su bardağı toz şeker

1 paket vanilya

1 yemek kaşığı tereyağı

Tabanı için ve üzeri için:

1,5 çay bardağı Hindistan cevizi

Yılbaşı menüsü

10 dakikada havuç tatlısı tarifi:

Havuçları soyup rendeleyin, şekeri ekleyin ve suyu buharlaşana kadar kaynatın. Daha sonra cevizi ve tarçını ekleyip biraz daha kavurun. Ocağı kapattıktan sonra kurabiyeleri küçük parçalar halinde kesip üzerine yerleştirin.