Türkiye'de bir ilk! O ilçeye girişler paralı olacak

Yeni bir düzenleme geldi! Artık o ilçeye girişler ücrete tabi tutulacak! Detaylar haberimizde.

Türkiye'de bir ilk! O ilçeye girişler paralı olacak

Dün, insan ve çevre odaklı İstanbul'daki trafik yoğunluğunu azaltmayı amaçlayan "İstanbul Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı"(SKUP) açıklandı. Tüm detaylara haberimizi okuyarak ulaşabilirsiniz.

EMİNÖNÜ'NE GİRİŞLER ÜCRETLİ OLACAK

Bu planın uygulanmasıyla şehrin "yoğun saat" trafik yoğunluğunun 2030 senesinde %10,1 oranında azalması bekleniyor. Ayrıca trafik sıkışıklığının önlenmesi maksadıyla hususi araç kullanıcılarının belirli bölgelere girişte ücret ödemesini zorunlu kılan “tıkanıklık fiyatlandırılması” sistemi getirilecek. Sistemin pilot denemesi Tarihi Yarımada'da (Eminönü) yapılacak. SKUP tanıtım toplantısına Avrupa Birliği'nin Türkiye Büyükelçisi Nikolaus Mayıser Landrut, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Burak Aykan katılım sağladı. İmamoğlu, hazırlanan planın Türkiye'nin ilk sürdürülebilir kentsel ulaşım planı olduğunu söyledi. İmamoğlu, planın şehir merkezlerinde otomobil kullanımını, hava kirliliğini azaltmak için düşük emisyonlu bölgeleri, deniz ulaşım ağlarını iyileştirecek düzenlemeleri ve otobüs öncelikli şerit uygulamasını öngördüğünü belirtti. Ulaşım planına dayalı projelerin hayata geçirilmesiyle "yoğun saatlerde" toplam araç sayısının 2030 senesinde kilometre bazında %10,1, 2040 senesinde %12,8 oranında azalacağı öngörülüyor. 

Eminönü'ne Girişler Ücretli Olacak

"Düşük karbon ekonomisine geçiş" sloganıyla kentin ulaşım sistemini daha çevre dostu duruma getirmek ve ulaşımdan kaynaklanan sera gazı emisyonlarını azaltmak maksadıyla önerilen projelerden biri de "Düşük Emisyon Bölgeleri" (DSB) uygulamasının oluşturulmasıdır. Standartlara uymayan araçlar ya alanı hiç kullanamayacak ya da kirleten öder ilkesi kapsamında belli bir ücret ödemek zorunda kalacak. İlk DSB pilot projesi Tarihi Yarımada'da (Eminönü) ve daha sonra Kadıköy'de (Moda) hayata geçirilecek. Trafik sorununu gidermek için uygulamaya konulan bir diğer teknik ise “tıkanıklık fiyatlandırması”dır. Bu uygulama ile hususi araç sürücüleri belirli bir alana giriş için ücret ödemektedir. Sistemin deneme uygulaması tarihi yarımadada (Eminönü) yaklaşık 6 km² alanda gerçekleştirilecek. SKUP kapsamında ilçe içindeki ücretli park yerlerini kullanan İstanbullular, ilçelerinde otopark yaparken cüzi bir ücret ödeyecekler.