Çayın tadı bardağa göre değişiyor mu sorusu yanıt buldu! Yılların tartışmasına nokta konuldu

Çayın tadıyla ilgili sorular üzerine araştırmalar devam ediyor. En son şu soru ortaya çıktı: Çay içtiğiniz bardak çayın tadını etkiler mi? İşte yanıtı..

Çayın tadı bardağa göre değişiyor mu sorusu yanıt buldu! Yılların tartışmasına nokta konuldu

İnsanlar internet arama motorları aracılığıyla çayın tadı ile ilgili konuları araştırmaya devam etmektedir. Son olarak çay bardağının çayın lezzetine katkısı ön plana çıktı. Detaylar burada..

Ne yersek, ne içersek yiyelim, yemeden önce gördüklerimiz, beynimize, gelecek yiyeceğin ya da içeceğin tadının güzel olacağı düşüncesiyle hormonları uyaran bir sinyal gönderir. Beynimizin, hormonlarımızın ve vücudumuzun aslında güzel görünen şeylerle daha çok meşgul oldukları için farklı tatlara sahip oldukları vurgulandı.

Aynı durumun elinizdeki bardağın malzemesi, şekli, aynı zamanda da berraklığı için de geçerli olduğu bildiriliyor. Cam bardakta çay içmenin bambaşka bir his vermesinin ana nedeni olarak bu vurgulandı.

Çayın tadı bardağa göre değişiyor mu

Aslında kristal cam bardağın çaya parlaklık katarak çayın tadını daha lezzetli hale getirmesinin normal ve bilimsel durum olduğu da söylendi. Işığın kırılması ve rengin insanı nasıl etkilediği, parmak uçlarındaki sinirler ile mide arasındaki doğrudan bağlantı, dokunmanın ve dokunulan şeyin etkisi gibi pek çok hususun rol oynadığı vurgulandı.

Bunlardan ilki, kullanılan cam malzemesi ile sıcak sudaki Caco3 adı verilen kireç arasındaki etkileşim ve bunun tada etkisidir. Çayda bulunan in ve theanine gibi bileşiklerin sıcaklık değişimlerinden çabuk etkilenmesi nedeniyle ısının dağılımı ve korunmasının önemli olduğu, ikinci konunun ise tadı etkilediği aktarıldı. Camın üretim sırasındaki kimyasal formülünün de sonuçları etkilediği bildirilirken çay içtiğiniz cam bardakları yapan fabrikalardaki hammadde kaynağının da tadı etkileyebildiği tespit edilmiştir. Örneğin mısır kumundan yapılan cam bardaklar ile yerli kumdan yapılan cam bardaklar arasında ciddi farklar olduğu kaydedildi.

Çayın tadı bardağa göre değişiyor mu

Sıcak çay bardakta görünmüyordu ama hafif bir çizik bardağın deforme olmasına neden olmuştu. Dördüncüsü, bu parçacıklar çok küçük ve nano boyutlu olmasına rağmen tadı etkileyen problemlere ilişkin raporlar bulunmaktadır. Çıplak gözle bakıldığında pürüzsüz görünen camın aslında doğal olarak pürüzlü bir yüzeye sahip olduğu vurgulandı. Bu, aynı bardak olmalarına rağmen su bardakları ile çay bardakları arasındaki yüzey pürüzlülüğü açısından büyük farkı ortaya çıkardı. Bu pürüzlü yüzey, çaya lezzetini veren flavonolleri ve flavonoidleri korur, daha az temas yüzeyi olan bir çay bardağında içildiğinde çayın tadının daha iyi olmasını sağlar ve 5 numaralı sorunu ortaya çıkarır.

Artan yüzey alanı, bu bileşiklerin daha fazlasının camda birikmesine izin vererek tadı azaltır. Bunu açıklamak için bir örnek vereyim. Yaygın olarak kullanılan cam bardaklar düzenli olarak yıkansa dahi sararabilmektedir. Ne yaparsanız yapın renk artık eskisi gibi olmayacak ancak suçlunun aynı bileşik olduğu bildirildi.

Ne yediğinizi, içtiğinizi anlayamıyorum diyorsanız, tat alma duyunuzla aranızda bir sorun olduğunu bilirsiniz. Biyolojik bir sorunu çözdüğünüzde farkı hissedebileceğiniz söylenir.