Başvuru yapmak ücretsiz! 66 bin TL'den 104 bin TL'ye yükseltildi: Çok talep var!

Son yıllarda online alışverişlerin artmasıyla beraber pek çok vatandaş dolandırıcıların tuzağına düştü. Ancak vatandaşların çoğu onlarla etkileşime girmek istemedikleri için bu hakkı kullanmıyor. İşte bu noktada Tüketici Hakem Kurulu devreye giriyor.

Başvuru yapmak ücretsiz! 66 bin TL'den 104 bin TL'ye yükseltildi: Çok talep var!

Tüketici işlemlerinden ve tüketiciyle ilgili uygulamalardan doğabilecek olan uyuşmazlıklara çözüm bulabilmek adına kurulan Tüketici Hakem Kurulu, ürün satın alan vatandaşlar ile satıcılar arasındaki sorunları hızlı ve kolay bir şekilde çözebiliyorlar.

104 BİN TL’YE ÇIKARILDI

Tüketici Hakem Kuruluna yapılacak başvurular için yasal tavanlar yıllık olarak belirlenmektedir. Dolayısıyla 2022 yılında 66 bin liranın altındaki tüm uyuşmazlıklar için Komisyona başvuruda bulunulması mümkün ancak dün Resmi Gazete'de yayımlanan yeni tebliğ ile birlikte bu miktar yeniden değerleme oranı oranında ve yıllık yüzde 58,46 oranında artırıldı. 2024 yılında ise 104 bin lira artacak. Yani vatandaşlar, ihtilaflı tutarı 104.000 TL'nin altında olan uyuşmazlıklarda eyalet veya ilçe düzeyinde tüketici hakem heyetlerine başvurabiliyor. Bu kısıtlama 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek.

OLDUKÇA YETERLİ BİR MİKTAR

Tüketici Konfederasyonu'nun başkanlık görevini yürüten Aydın Ağaoğlu, yeni kararlaştırılan tutarın halk açısından çok iyi bir miktar olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Bu miktar tüketiciler için büyük fayda sağlıyor. Çünkü bu miktar gibi sık kullanılan ürünlerin maliyetini kapsıyor. Evde ihtiyacınız olan ev aletlerini ve mobilyalarını kolaylıkla karşılayabilirsiniz. Bu, vatandaşların arabulucuların veya mahkemelerin masraflarına katlanmadan sorunlarını kolay bir şekilde çözmelerine olanak tanıyacak" dedi.

Tüketici Hakem Kurulu hakkında bilgi veren Ağaoğlu, şunları kaydetti:

"Uygulama ücretsizdir ve çevrimiçi olarak kullanılabilir"

"Kaymakamlık ya da İl Ticaret Müdürlüğü'ne başvurmadan Tüketici Bilgi Sistemi'nden (TÜBİS) online olarak ücretsiz heyet başvurusunda bulunabilirsiniz. Heyet kararları mahkeme kararları ile aynı niteliktedir. Maksimum 6 ayda karara varılmaktadır. üketici haksızlık yaptığını düşünse dahi fiyat dikkate alınmayacaktır. Ancak satıcının hatalı olduğu ortaya çıkarsa nakliyeden mesleki ücretlere kadar tüm masraflar geri alınacaktır. Karara katılmayanlar 15 gün içinde itirazda bulunabilirler."

AİDATSIZ KREDİ KARTI VERMEYENLERE CEZA

Bu arada tüketicilere ücret ödemeden kredi kartı vermemeleri nedeniyle ilgili kurumlara kesilen idari para cezası da 55 milyon 6 bin 905 liraya çıkarıldı.

Tüketici kredisi ve ipotek sözleşmelerinde kanunen cayma hakları, faiz oranları, erken ödeme ve geç ödeme hükümlerini ihlal eden ve krediye erişim karşılığında tüketicilerden makul olmayan ve makul olmayan sigorta, ücret ve masraflar talep eden kredi verenler, aşağıdaki para cezalarıyla cezalandırılacaktır. Bu kapsamda hHer ihlal için 10.000 978 lira pra cezaları verilecek.

Ayrıca perakende mağazalarda satılan malların fiyat etiketleri ve listelerine ilişkin tüketicilere tam ve doğru bilgi verilmesi yönündeki yasal yükümlülüğün ihlali, her ihlal için 2 bin 172 lira idari para cezasına tabi olacak.

"16 milyon anlaşmazlık çözüldü"

Bugüne kadar 16 milyondan fazla uyuşmazlık tüketici hakem heyetleri aracılığıyla yargıya intikal etmeden çözüme kavuşturuldu.

Bu yılın yedi ayında Tüketici Hakem Kurulu'na 402.110 başvuru yapıldı ve 393.768 uyuşmazlık çözüme kavuşturuldu. Çözülen uyuşmazlıkların toplam tutarı 1,9 milyar lira şeklinde hesaplandı.

Tüketiciler, e-Devlet ile Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) aracılığı ile Tüketici Hakem Kurulu'na elektronik ortamda kolaylıkla başvuru yapabilecek.

2023 yılının yedi aylık döneminde e-devlet üzerinden yaklaşık 262 bin 317 başvuru, yani yaklaşık yüzde 65'i elektronik ortamda yapıldı.

Söz konusu yedi aylık dönemde heyete iletilen ürün ve hizmet bazlı başvurular değerlendirildiğinde ilk sırada yüzde 12,31 ile “ayakkabı” ürünlerine ilişkin şikâyetler geldi. Bunu %5,93 ile “Kredi kartı üyelik ücretleri”, %5,34 ile “Cep telefonları”, %4,65 ile “Giyim”, %4,64 ile “İnternet abonelik ücretleri” ve %3,6 ile “Mobilya” takip etti. Bunu %2,72 ile “GSM aboneliği” izledi. Tüm sektörlerde aynı dönemde en fazla başvuruyu (%56,59) perakende sektörü aldı. Bunu %11,51 ile “finansal hizmetler” alanındaki başvurular ve %11,09 ile “abonelik hizmetleri” alanındaki başvurular takip etti.