61 il için deprem etkisi yaratan karar! Eğer buralarda yaşıyorsanız...

Türkiye'nin 61 ilinde kritik altın ve gümüş kararı! Ayrıntılar haberimizde...

61 il için deprem etkisi yaratan karar! Eğer buralarda yaşıyorsanız...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde toplam 316 maden sahasının ihaleye açıldığını duyurdu. İhale kapsamında Adana'dan Zonguldak'a kadar uzanan 61 ilde, altın, gümüş, bakır, nikel, çinko, kurşun gibi kıymetli madenlerin yanı sıra inşaat sektöründe kullanılan malzemelerin çıkarılacağı alanlar bulunuyor.

Bu kapsamda Sivas'ta öne çıkan bir gelişme yaşandı. Sivas'ta ihale edilecek 4. grup nikel-kobalt maden sahası, 32 bin 540 hektarlık bir alana sahip ve bölgedeki madencilik faaliyetlerine yeni bir perspektif getirecek. Ayrıca, Sivas'la birlikte toplamda 175 bin 843 hektarlık dev bir alanın ihaleye açıldığı belirtildi, bu da 1 milyon 758 bin 430 dönüm büyüklüğünde bir alan demek.

Ankara'da ise 7 milyon 61 bin TL ihale bedeliyle 68 bin 680 dönüm arazi maden işletmeciliğine açılacak. Kütahya'da 5 bin 697 hektar arazi ise 6 milyon 557 bin 408 TL bedelle ihaleye çıkarıldı. Antalya'da da 10 bin 540 dönüm alan, 4 milyon 539 bin 744 TL bedel ile ihaleye açılacak.

altın gümüş

Açıklanan ihaleler arasında dikkat çeken bir diğer detay ise Istranca Ormanları'nın olduğu alanlarda maden işletmeciliğine izin verilmesi oldu. Bu durum, doğa koruma ve madencilik faaliyetleri arasındaki denge tartışmalarını gündeme getirebilir.

İhale kapsamında yer alan sahalarda genellikle altın, gümüş, bakır, nikel, çinko, kurşun gibi kıymetli madenlerin yanı sıra inşaat sektöründe önemli rol oynayan kayaçlar, mermer, granit, andezit, bazalt ve seramik sanayisinde kullanılan tuğla-kiremit kilinin çıkarılması planlanıyor.

Detaylı bilgilerin Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nün internet sitesi üzerinden ulaşılabilir olacağı belirtilirken, ihale tarihleri, koordinat bilgileri ve ihale şartnameleri de ilan edilecek. Bu gelişmeler, Türkiye'nin madencilik sektöründeki dinamiklerini ve gelecekteki ekonomik etkilerini belirlemede önemli bir adım olarak öne çıkıyor.