Grizu Nedir? Grizu Patlaması Neden, Nasıl Olur?

Maden ocaklarında oluşan patlamaların akabinde adını duyduğumuz Grizu ile alakalı detaylar, kamuoyu tarafından merak ediliyor. En son Bartın'ın Amasra ilçesinde bir maden ocağında meydana gelen patlama sonucunda AFAD tarafından her ne kadar trafo kaynaklı bir patlama olduğu açıklansa da diğer taraftan Grizu patlaması olduğu ile ilgili çeşitli söylentiler de dolaşıyor.

Grizu Nedir? Grizu Patlaması Neden, Nasıl Olur?

Maden ocaklarında meydana gelen patlamaz sonrasında Grizu patlaması ile ilgili detaylar merak ediliyor. Biz de bu haberimizde sizin için Grizu patlaması ile ilgili bilgilerin tamamını ve çok daha fazlasına yer verdik.

Grizu Nedir?

Maden ocaklarının galerilerinde bulunabilen ve belirli, çeşitli konsantrasyonlara eriştiğinde patlayıcı bir hale dönüşebilen, zehirli bir gazdır.

Grizu Patlaması Nasıl Olur?

Diğer taraftan Grizu, bir başka deyiş ile hava ve metan karışımı şeklinde de adlandırılabilir. %5 ile %15 arası metan ve havanın birleşmesinden meydana gelen bu karışım, 650 derecede 2 fazlı bir yanma durumunu ortaya çıkarır. Bu karışım, önce ani biçimde genleşir ve daha sonrasında patlama merkezine doğru çok büyük bir kuvvet ile gazı sıkıştırır. Büyük tahrip gücüne ve yıkım etkisine sahip bir patlama olarak bilinir.


Grizu Patlaması Neden Olur?

Kömür madenlerinin adeta kabusu olarak bilinen Grizu, ülkemize de sık sık görülüyor. Özellikle de yaşlı kömür damarlarında Grizu riski çok daha fazladır. Yasalar çerçevesinde, Metan’ın havada bulunma oranı hacim açısından bakıldığında yüzde 1 olarak tespit edilmiştir.

Bu seviyeye erişildiğinde acilen önlem alınması gerekiyor. Eğer ki yüzde 1 üzerine çıkması gibi bir durum söz konusu olursa bu karışım, maden ocağı acilen boşaltılmalıdır.