Zincir marketlerde büyük vurgun! O ürünlerin etiketi anında değişti: Aradaki farka inanamayacaksınız

Asgari ücret açıklanır açıklanmaz etiket değiştirmeye başladılar! Tüm detaylar haberimizde.

Zincir marketlerde büyük vurgun! O ürünlerin etiketi anında değişti: Aradaki farka inanamayacaksınız

Milyonlarca vatandaş daha zamlı maaşlarını almadan market fiyatları yükselmeye başladı! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

ETİKETLER DEĞİŞMEYE BAŞLADI

27 Aralık günü asgari ücret zamları belirlendi ve yeni asgari ücret 17 bin 2 TL oldu. Zamlı maaşların açıklanmasının ardından marketlerde etiketler değişmeye başladı. Üç harfli marketler olarak bilinen zincir marketlerde etiketlerin değişmesi için personellere 27 Aralık akşamı etiket değiştirme işlemleri için herkesin mesaiye kalması gerektiği ile ilgili mesajlar atıldı. Asgari ücret zamları açıklandıktan sonar 27 Aralık, 28 Aralık ve 29 Aralık tarihlerinde neredeyse yüzlerce ürüne zam gelmeye başladı. Tüketici Federasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu bu konuyla ilgili cezaların artırılması gerektiğini ve vatandaşların görür görmez şikayetçi olması gerektiğini belirtti. Ağaoğlu konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı; 'Asgari ücret daha açıklanmadan zam yapmaya başladılar. Asgari ücret açıklandığı gün akşam yine etiketlerle oynadılar. Geçmiş zamanda dolar artıyor, akaryakıt yükseliyor diyorlardı. Şimdi bahane ne? Temmuz ayından bu yana dolarda yüzde 10 civarında artış yaşandı. Ama temel gıda ve ihtiyaç ürünlerinde fiyat artışı yüzde 20-40 aralığında. Zaten asgari ücret tartışılıyordu ve etiket fiyatları yükselmeye başladı. Kimsenin sebep olmadan, haksız fiyat artışı yapmaya hakkı yok. Burası demokratik hukuk devleti. Bu anlamda rekabet kurulu ceza uyguluyor, haksız fiyat artışı değerlendirme kurulu daha Aralık ayı toplantısında birçok firmaya para cezası uyguladı ama umursamadan etiketlerini değiştiriyorlar. 

zam gelir gelmez etiketler değişti

Piyasada hakim zincir marketler özellikle insanların ucuz diye tercih ettiği üç harflilerin üçü de dün akşam etiketlerini değiştirdi. Sebep asgari ücretin artması. İyi de vatandaş daha zamlı maaşı almadı. İşin kötü tarafı önümüzdeki ay asgari ücret arttı, personel giderleri yükseldi diye yine zam yapacak. Bunun için geçmişte olduğu gibi alış fiyatı satış fiyatıyla birlikte yazılmalıdır. Her şeyden önce ambalajlı ürünlerin üstüne tavsiye edilen satış fiyatının mutlaka yazılması gerekiyor. Ticaret Bakanlığı tarafından uygulanan cezalar, rekabet kurulunun yaptığı gibi ciro üstünden hesaplanmalı. 500 bin TL bir ceza mahalle bakkalını, manavını, esnafını batırır ama binlerce mağazası olan zincir market için birkaç dakikalık ciro tutarında. Cezaların ciroyla orantılı olarak artması, ifşa edilmesi, ısrarla yapılıyorsa kapatılması, kapatılmaya rağmen devam ediyorsa ticaretten men edilmeli. Asgari ücret akşam üstü açıklandı. Saat 20:00 civarı üç harfli zincir marketlerdeki çalışanlara ve müdürlere mesaj gönderip fiyat etiket değiştirilmesi için mesaiye kalıp personel ayarlanması istendi. Bunu yalanlamıyorlar. Bütün tüketiciler, bilinçli birey olarak etiketleri kontrol etsin, fiyat değişiklik tarihlerine baksın. Asgari ücretle bağlantılı olan bu süreçte Aralık ayında fiyatları fahiş şekilde artan ürünleri ellerindeki telefonlarla fotoğraf, video çekip Ticaret Bakanlığı bünyesinde haksız fiyat değerlendirme kuruluna internet üstünden kolayca atsınlar ki karşılıksız kalmasın.' Vatandaş Mehmet Sertcan asgari ücret gelmeden zam geldiğini, asgari ücret açıklandıktan sonra yine zam yapıldığını ve yılbaşından sonra yine zam yapacaklarını söyledi. Alaattin Örnekoğlu isimli vatandaş da 'Fiyatlar o kadar değişiyor ki, üç harfli marketlerden bir tanesine girdim. Yumurta alacaktım, baktım 53 TL, kasaya gittim 59 TL dedi. 53 TL yazıyor dedim, herhalde fiyatlar değişmemiş diyor. Ben de bıraktım çıktım.' Sabiha Yılma zisimli vatandaş 'Bunların asgari ücretle alakası yok bence, her gün değişiyor. Bir gün aldığımızı ertesi gün alamıyoruz. Market personellerine de maaş gelecek, onlar maaşlarını Ocak ayında alacak.' Nuran Bulut ise zamlarla ilgili şu sözleri söyledi; 'Bu devletin görevidir, denetlenme lazım. Aslında bu kadar basit. Siz, biz buna müdahale edemeyiz.'