Yaşınız bunlardan biriyse piyango size çıktı! SGK'dan bayram ettiren emeklilik fırsatı

Bu kişiler erken emekli olabiliyor! SGK fırsatlarını paylaştı! Tüm detaylar haberimizde.

Yaşınız bunlardan biriyse piyango size çıktı! SGK'dan bayram ettiren emeklilik fırsatı

SGK erken emeklilikle ilgili fırsatları tek tek paylaştı! Bu şartları taşıyanlar emekli olabiliyor! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

ERKEN EMEKLİ OLABİLECEK MESLEKLER

Emekli olmak isteyen vatandaşlar belirlenen şartları yakından takip ediyor. Geçtiğimiz sene yapılan düzenlemelerle birlikte 8 Eylül 1999 senesinden önce sigortası olanlar için yaş şartı kaldırılarak emekli olma fırsatı verilmişti. Kapsam dışında kalan kişiler de emekli olma fırsatlarını yakından araştırıyor. Kadın çalışanlar için çocuklar üzerinden borçlanma yapılarak prim indirimi sağlanıyor. 3 çocuğa kadar borçlanmayla 2 bin 160 gün yani 6 sene indirim sağlanıyor. Yaşı ve yılı dolan bir anne 3 çocuğu sayesinde 6 sene erken emekli olabiliyor. Ancak çocukların sigortadan önce doğmuş olması gerekiyor. Staj yapan kadınlar da bu fırsattan faydalanabiliyor. Erkekler de askerlik süreleriyle yaşı ve prim günlerini geriye çekebiliyor. Sigortası olmadan askerlik için yapılan borçlanmayla gün geriye çekiliyor. Bu şekilde en az 1 yaş emekli olunabiliyor. 15 sene ve 3 bin 600 günü dolduran kişilerden kadınlar 58, erkekler 60 yaşında emekli olabiliyor. Bu şart 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortası başlayan kişiler için geçerli oluyor. Sonraki tarihler için prim günleri 4 bin 500'e, sigorta süresi ise 25'e yükseliyor. 

erken emeklilik fırsatları

15 sene ve 3 bin 600 günü dolduran erkek çalışan 55, kadın çalışan 50 yaşını doldurduktan sonra kısmi emekli olabiliyor. Çalışırken iş gücünü en az yüzde 60 oranında kaybeden kişiler sağlık raporu ile durumlarını belgeleyerek malulen emekli olabiliyor. Bu durumda en az 1.800 prim ödemesi gerekiyor ve yaş şartına bakılmıyor. SGK tarafından sağlık raporu onaylandıktan sonra kişi malulen emekli olabiliyor ancak malulen emekli olduktan sonra çalışılmıyor. Çalışmaya devam eden kişiler olursa emekli maaşları kesiliyor. En az yüzde 40 ve üstü engelli raporu olan bireyler de yaş şartı aranmadan 15 sene 3 bin 600 prim günüyle emekli olma hakkı yakalıyor. Yurt dışında yaşayan erkek sigortalılar yurt dışında 18 yaşından sonra çalıştığı süreyi satın alıp emekli olabiliyor. Kadınlar da 18 yaşından sonra oldukları süre sayesinde emekli olabiliyor. Ağır işlerde çalışan kişiler, madenciler, gazeteciler, gemi adamları gibi meslek grupları da işe girişlerini geriye çekip emekli olabiliyorlar. Birinin bakımına muhtaç derecede engelli çocuğu olan anneler 1 Ekim 2008 tarihi sonrasında primlerinin dörtte biri toplam prime ekleniyor. Yaş şartından da düşülüyor. 4 sene çalışan bir anne 5 sene çalışmış gibi oluyor ve erken emekli olabiliyor.