SSK, Bağkur, EYT'li voliyi vurdu! Emeklilere 19 bin 500 TL'lik ek zam kapıda

Temmuz ayı yaklaşırken, milyonlarca memur ve emekli, maaşlarına yapılacak zam oranlarını büyük bir merakla bekliyor. Enflasyon farkı ve refah payı beklentileriyle heyecan dorukta! İşte Temmuz ayında emeklileri bekleyen zam oranlarına dair detaylar…

SSK, Bağkur, EYT'li voliyi vurdu! Emeklilere 19 bin 500 TL'lik ek zam kapıda

Temmuz ayında memur ve emeklilerin maaşlarına yapılacak zam oranları, tüm kesimler tarafından büyük bir merakla bekleniyor. Enflasyon verileri ve ekonomik göstergelerin mevcut durumu, bu zam oranlarının belirlenmesinde kritik bir rol oynuyor.TEMMUZ ZAMMI

REFAH PAYI VE ZAM DENGESİYLE ÖNEMLİ ARTIŞ!

Refah payı ve zam eşitlemesinin hayata geçirilmesi durumunda, emeklilerin maaşlarına yapılacak zam oranı %35-40 bandına kadar yükselebilir. Bu durum, milyonlarca emekli için büyük bir sevinç kaynağı olacak ve maaşlarında kayda değer bir artış sağlayacak.

TÜİK VERİLERİ BEKLENİYOR

3 Temmuz Çarşamba günü Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak Haziran ayı enflasyon verileri merakla bekleniyor. Bu verilerle birlikte, son 6 aylık enflasyon oranı kesinleşecek ve Temmuz ayında emekli maaşlarına yapılacak zam oranı belirlenecek. Şu an itibarıyla ilk 5 aylık enflasyon farkı %22'yi aşmış durumda, bu da emekli maaşlarına en az %22 oranında bir zam yapılacağını gösteriyor.

MEMUR VE EMEKLİLERE %25’İN ÜZERİNDE ZAM GELİYOR

Merkez Bankası’nın Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, Haziran ayı enflasyonu %2.52 olarak tahmin ediliyor. Ekonomistlerle yapılan anketlere göre, ilk 6 aylık enflasyon oranı yani SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuz zammı %25.81 olacak. Finansal Kurumlar Birliği (FKB) ise Haziran ayı enflasyonunu %3.17 olarak öngörüyor. Bu tahmin doğru çıkarsa, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı %26.61'e ulaşacak.

TEMMUZZ ZAMMI

ZAM ORANLARI KÖK AYLIKLARA YANSIYACAK

Emeklilere yönelik yapılan zam oranları, doğrudan hesaplara yatırılan paralara değil, kök aylıklara yansıtılacak. Yeni kök aylık üzerinden ek ödeme hesaplanarak, her ay maaşın %4-5’i oranında verilen ek ödemeler artırılacak. Bu yeni düzenleme ile ek ödemelerin tutarı, yeni aylık üzerinden hesaplanacağı için artacak ve iki ödemenin toplamı emeklilerin hesaplarına yatırılacak. Eğer bu tutar, taban aylık ödemesinin altında kalırsa, Hazine desteği devreye girecek ve emekliye yapılacak ödeme taban tutara tamamlanacak.

MAAŞ HESAPLAMA ÖRNEĞİ

15 bin lira net maaşı olan bir emekliye, %4 ek ödeme ile 600 lira ek ödeme yapılıyor ve böylece bankaya yatırılan toplam para 15.600 TL oluyor. Temmuz ayında enflasyon artışının %25 olacağı varsayıldığında, bu emeklinin 15 bin lira olan net maaşı 18 bin 750 TL’ye çıkacak. Yeni ek ödeme ise bu rakam üzerinden hesaplanacak ve 18 bin 750 liranın %4’ü olarak 750 TL olacak. Böylece daha önce hesabına 15.600 TL yatırılan emeklinin yeni hesabına 19.500 TL yatırılmış olacak.