Son dakika Merkez Bankası açıklaması: Dolar'la işi olanları ilgilendiren haber

Ekonomim gazetesinin haberine göre, Gaye Erkan enflasyonla mücadele konusunun birinci öncelik olduğunu belirtti. Önümüzdeki dönem için güçlü Türk Lirası'na vurgu yapan Erkan, döviz kuru baskılamak amacıyla döviz satışı yapılmayacağını ifade etti.

Son dakika Merkez Bankası açıklaması: Dolar'la işi olanları ilgilendiren haber

Aynı zamanda "makro ihtiyati önlemler" olarak bilinen döviz kuru baskılamayı amaçlayan önlemlerin de kademeli olarak kaldırılacağını söyledi.

TCMB Rezervlerinde Tarihi Artış

Öte yandan, geçtiğimiz hafta net uluslararası rezervlerde tarihin en yüksek haftalık artışı yaşandı.

Net uluslararası rezervler bir haftada 8,5 milyar dolar arttı.

Merkez Bankası verilerine göre, daha önceki en hızlı artış 2002 yılında Şubat ayının ilk haftasında yaklaşık 8,2 milyar dolarla gerçekleşmişti.

Merkez Bankası Başkanı Erkan'dan Bankacılara "Döviz" Ayarı

Türk Lirası karşısında rekorlar kıran ve bayram tatiline Türk Lirası karşısında yatay seyirle başlayan piyasalar, Türkiye İstatistik Kurumu'nun Haziran 2023 enflasyon verilerini açıklayacağı yeni haftaya aynı şekilde devam ediyor.

merkez-bankasi-j9gz-cover.jpeg

Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçiminin ardından yükselişe geçen döviz ve değerli metaller, TCMB'nin faiz artırımı kararıyla rekor seviyelere ulaştı. Bu rekorlar Türk Lirası karşısında hızla devam ediyor.

Son bir ayda Türk Lirası'ndaki değer kaybının hızlanmasıyla birlikte Türk Lirası, bu yılın başından itibaren dolara karşı yaklaşık yüzde 30 değer kaybetti. Seçimlerin ilk turunun olduğu 14 Mayıs'ta 19,60 seviyesinde seyreden dolar, 26,25 TL'yi, Euro/TL ise 28,40 TL'yi, gram altın ise 1.623 TL'yi gördü ve Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Ekonomistlere göre dolar/TL kurunun bundan sonraki seviyesi, yine Merkez Bankası'nın izleyeceği faiz politikası ve sıkılaşmanın hızına bağlı olacak.

Güne 25,99 TL'den başlayan dolar, 26,07 TL'den, 28,39 TL'den başlayan Euro ise 28,39 TL'den, 1.920 dolar'dan başlayan ons altın ise 1.914 dolardan, 1.604 TL'den başlayan gram altın ise 1.604 TL'den, 2.639 TL'den başlayan çeyrek altın ise 2.635 TL'den fiyatlanıyor.