Sigara ve Alkolden ÖTV Zam Oranları Belli Oldu! Enflasyon Oranlarına Ortalama Artış Geldi!

Enflasyon rakamları açıklandı! Sigara ve alkolde ÖTV artışıyla birlikte alkollü içki ve sigaraların vergi tutarı yüzde 14.82 oranında yükseldi. İlk 6 aydaki enflasyon oranları da belirlendi. Detaylar haberimizde!

Sigara ve Alkolden ÖTV Zam Oranları Belli Oldu! Enflasyon Oranlarına Ortalama Artış Geldi!

Haziran ayı enflasyon rakamları Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. Bu açıklama ile birlikte sigara ve alkolden alınan özel tüketim vergisi (ÖTV) oranında değişiklik yapıldı. Alkollü içkiler ve sigaralarda ÖTV tutarı yüzde 14.82 oranında arttırıldı.

İlk 6 Aylık Enflasyon ve ÜFE Oranları

TÜİK, haziran ayı enflasyon ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranlarını paylaştı. Bu verilere göre yılın ilk 6 ayındaki tüketici ve üretici enflasyon oranları belirlendi.

İlk 6 aylık enflasyon oranları, ücretler ve zam miktarları üzerinde etkili olmaktadır. Aynı zamanda üreticilerin enflasyonu da gelecek ürünlere yansımaktadır. Bu yılın ilk 6 ayında enflasyon oranı yüzde 19.77 olarak gerçekleşirken, üretici enflasyonu ise yüzde 14.82 olarak kaydedildi.

para-2.webp

Alkollü İçki ve Sigarada ÖTV Artışı

Alkollü içkiler ve sigaralar için ÖTV oranı yüzde 14.82 olarak belirlendi. Bu artış sonucunda biranın asgari maktu vergi tutarı 6.18 liraya yükseldi.

Cumhurbaşkanı, bu oranı değiştirme yetkisine sahip olsa da şu ana kadar böyle bir yetki kullanılmadı.

Haziran ayına ilişkin TÜİK verilerine göre yıllık enflasyon oranı yüzde 38.21 olarak gerçekleşti.

Vergi uzmanı Ozan Bingöl, bu artışla alkollü içeceklerin zam oranının belli olduğunu belirterek Twitter üzerinden "Cumhurbaşkanı şu ana kadar böyle bir yetki kullanmadığı için alkol ve tütün ürünlerinin ÖTV'si otomatik olarak ilk altı aylık ÜFE artış oranında, yani yüzde 14.82 oranında zamlandı" ifadelerini kullandı.