SGK son dakika duyurdu! Bunu yapanın emekliliği iptal: Maaşı da kesilecek

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından son dakika açıklaması gelirken e devlet üzerinden erişim sağlanarak hizmet dökümlerine yansıtılarak kodlar üzerinde emekli aylıkları sınırlandırıldığı açıklandı.

SGK son dakika duyurdu! Bunu yapanın emekliliği iptal: Maaşı da kesilecek

En sık karşılaştırılan emeklilik iptaliyle beraber sigortalı olarak kayıtlı olup çalışmayan bireyler üzerinden durumlarından kaynaklanır. Emeklilik iptallerinde en sık karşılaşılan gerekçe usulsüz çalışma yapılırken SGK durumu yıllar sonra tespit edilir.

Türkiye'de sıklıkla ev hanımları için kullanılan yöntemle beraber çalışmayan kişilerin çoğunlukla eşinin yanında sigortalı olarak gösterilmesi gerekir. Eğer bir kişinin fiilen çalışmasıyla o kişinin ihlal eilen süre içerisinde sigortalı primleri hizmet dökümünden kaldırılır. SGK, bu usulsüzlük için o tarihe kadar ödenirken toplam aylık tutarı ve faizleri ile geri talep edilir.
Durumlar üzerinde 10 yıldan daha uzun süredir emekli aylığı alan kişilerin emekliliği iptal olma durumu devreye girdi. Sgk uzmanları bu tür uygulamalardan kesinlikle kaçınırken uyarılar ise peş peşe geldi. SGK üzerinde yer alan o harflere dikkat...

emeklilik hakkı
HİZMET DÖKÜMÜNDE BU HARFLER OLANLAR DİKKAT
Emeklilik için gerekli olan gün, prim ve hizmet yılı şartları tamamlanırken SGK dökümünde yer alan emeklilik süreci için riske girilir. Emekli olamama veya emekliliğin iptaliyle beraber ortaya çıkartılır.  
SGK sıkı denetimleriyle beraber kriterlere bakılara S- sahte iş yeri, Ş-şüpheli iş yeri ve K-kontrollü iş yeri harfleriyle kodlanır. Ş harfi iş yerinin şüpheli olduğu ya da inceleme yapıldığını belirtir.