O ürünü almak için herkes sıraya girecek! Fiyatı öyle bir değişecek ki: Stok yapmayan yandı

Pirinç Krizi Halkı Marketlere Sürüklüyor! Baldo Pirinç Fiyatları Son 15 Günde Yüzde 20 Arttı, İthalatın Gölgesinde Türkiye'nin Pirinç Dengesi Belirsizliğe Sürükleniyor.

O ürünü almak için herkes sıraya girecek! Fiyatı öyle bir değişecek ki: Stok yapmayan yandı

Son günlerde pirinç fiyatlarındaki ani yükseliş, halkı marketlere yönlendirerek bir alışveriş akınına neden oluyor. Özellikle baldo pirinç çeşidinde yaşanan fiyat artışları dikkat çekici boyutlara ulaşıyor. Son 15 günde, baldo pirinç fiyatları ortalama 41 liradan 50 liraya kadar tırmanmış durumda. Ancak sektör temsilcilerinin ifadesine göre, bu fiyat artışları henüz raflara yansımış değil ve etkileri yılbaşından sonra daha belirgin hale gelecek gibi görünüyor.

Pirinç fiyatlarındaki bu artışın arkasında, ülke genelinde kaliteli yerli ürünün sınırlı oluşu etkili oluyor. Özellikle iri taneli baldo pirinç üretiminin kısıtlı olması ve dünya genelinde bu türün maliyetli olması, fiyat artışlarının temel sebepleri arasında yer alıyor.

pirinç

2023'e yaklaşırken Türkiye'de çeltik rekoltesinin 900 bin ton, pirinç üretiminin ise 600 bin ton civarında olması bekleniyor. Ancak ülkenin yıllık pirinç tüketimi 700 bin ton civarında seyrediyor. Bu dengesizlik, ithalatın önemini artırıyor. İlk 10 ayda 516 bin ton pirinç ithal edilmiş ve bu ithalat için 356,6 milyon dolar ödenmiş durumda. Ancak ithal edilen ürünler henüz raflarda kendine yer bulmamış durumda ve bu ürünlerin tüketimi önümüzdeki üç yıl içinde yayılacak.

Sektör temsilcileri, ithal edilen pirincin büyük bir kısmının Uzakdoğu'dan getirilen ince taneli ürünlerden oluştuğuna dikkat çekiyor. Eğer pirinç fiyatları 10 ila 15 lira daha artarsa, vergi indiriminin gündeme gelebileceği ifade ediliyor. Ancak temsilcilere göre, verginin sıfırlanması durumunda Türkiye'ye 50 liranın altında baldo pirinç getirilmesi zorlaşabilir.