Milyonlarca kişinin başvuru hakkı var! Tek sefere mahsus 103 bin TL yardım yapılacak

2024 yılı cenaze ödeneği tutarı artırıldı. Temmuz ayı artışıyla birlikte bu yardımlar da arttı. Peki yeni cenaze ödeneği ne kadar? 2024 yılı cenaze destek tutarları ile ilgili detaylar haber bültenimizde..

Milyonlarca kişinin başvuru hakkı var! Tek sefere mahsus 103 bin TL yardım yapılacak

Cenaze ödeneği milyonlarca kişi tarafından yakından takip edilmekte. Cenaze nafakası sadece personele değil milletvekillerine de ödeniyor. Milletvekillerinin cenaze ödeneği Temmuz 2024'ten itibaren artıyor. Peki yeni cenaze ödeneği ne kadar? İşte detaylar..

2024 YILINDA CENAZE YARDIM MALİYETLERİ GÜNCELLENMİŞTİR!

emmuz 2024'ten itibaren 6 aylık enflasyon oranı belirlendikten sonra cenaze harçlığı tutarı ve diğer birçok yardımda artış yaşandı. Milletvekilleri, emekli milletvekilleri, memurlar ve SGK çalışanlarına verilen cenaze desteği, son artışla birlikte şu şekilde:

Milletvekiline verilen cenaze yardımı: 103.488 TL

Emekli milletvekiline verilen cenaze yardımı: 51.744 TL

Devlet memuruna verilen cenaze yardımı: 17248 TL

SGK'lı çalışana verilen cenaze yardımı: 3385 TL

ek sefere mahsus 103 bin TL yardım yapılacak

CENAZE YARDIMI KİMLERE VERİLİR?

Merhumun katkıda bulunduğu sosyal sigorta kuruluşuna bağlı olarak aşağıdaki durumlarda yararlanıcılara cenaze desteği sağlanmaktadır:

Sigortalının vefatı: 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında sigortalının vefatı halinde cenaze tazminatı ödenecektir.

Emeklinin ölümü: Emekli Sandığı, Bağ-Kur ya da SSK mensubu emeklinin ölümü halinde de cenaze ödeneği ödenir.

Sigortalının eşinin, çocuklarının, annesinin veya babasının ölümü: Ölen sigortalının eşine, çocuklarına, annesine veya babasına cenaze yardımları ödenebilir. Ancak bu, sigortalının prim ödemesi gerekli olan süre kadar çalışmış olması koşuluna bağlıdır.

CENAZE DESTEK MİKTARI VE KAYIT İŞLEMLERİ

Tutar: Ödenen cenaze nafakası tutarı her yıl güncellenen ve belirlenmiş olan tutardadır. Bu tutar SGK tarafından belirlenip ilan edilen tutara göre değişiklik gösterebilir.

Kayıt süreci: Cenaze yardımı almak isteyen yararlanıcıların SGK'ya kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Başvuru için gereken belgeler genel olarak şunlardır:

Ölen kişinin ölüm belgesi,

Cenaze destek talep formu,

Hak sahibinin kimlik ile banka hesap bilgileri.

Talebin ölüm tarihinden itibaren belirli bir sürenin çinde yapılması gerekmektedir. Bu süre genellikle ölüm tarihi itibariyle 5 yıl olarak belirlenir.

Cenaze desteği, hak sahiplerine cenaze masraflarının karşılanması açısından önemli bir yardım olup, ölen kişinin sigorta süresi boyunca ödediği primler esas alınarak alınmaktadır.