Merkez Bankası’ndan kredi kartı ile nakit avans ve altın hamlesi! Bugünden itibaren geçerli olacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Menkul Kıymet Tesisine İlişkin Uygulama Talimatında Değişiklik Yayımlandı

Merkez Bankası’ndan kredi kartı ile nakit avans ve altın hamlesi! Bugünden itibaren geçerli olacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), menkul kıymet tesisine ilişkin uygulama talimatında değişiklik yapılacağını duyurdu. Müşteri bazında belirli bir kredi kartı limitini aşan bireysel kredi kartı sahipleri için nakit çekim ve kuyum harcamalarının belirli bir oranda menkul kıymet tesisine tabi olacağı belirtildi. Ticari nitelikli krediler için ise kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisine ilişkin bir düzenleme getirildi. Ayrıca, bankalardaki fiziki altın hesapları da menkul kıymet tesisine dahil edileceği açıklandı.

  • TCMB, menkul kıymet tesisine ilişkin uygulama talimatında değişiklik yapma kararı aldı.
  • Müşteri bazında belirli bir kredi kartı limitini aşan bireysel kredi kartı sahipleri için nakit çekim ve kuyum harcamaları yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olacak.
  • Ticari nitelikli krediler için ise kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisine ilişkin bir düzenleme getirildi. Kredi büyüme oranı yüzde 3'ün üzerinde kalan kredi tutarı kadar menkul kıymet bir yıl boyunca bloke olarak tesis edilecek.
  • Bankalardaki fiziki altın hesapları da menkul kıymet tesisine dahil edilecek. Fiziki altın karşılığı açılan hesaplar, TCMB tarafından belirlenen dönüşüm oranına göre hesaplamalara dahil edilecek.
  • Yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu, menkul kıymet tesisine dahil edilmeyecek.
  • Değişiklikler 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak.