Listedeki şartları sağlayana 15 yıl erken emeklilik! Mini EYT paketi çıktı

Milyonlarca çalışan insanın haylidir emekli olmak. Ama bu durum ağır şartlar altında çalışan kişiler için daha çok önem arz etmektedir. Bu meslekler de çalışanlara müjdeli haber geldi. İşte detaylar…  

Listedeki şartları sağlayana 15 yıl erken emeklilik! Mini EYT paketi çıktı

İnsanlar emekli olmak için neredeyse bir ömür harcıyorlar. Çalışma koşulları ağır olan kişiler için ise erken emekli olmanın yolu açıldı. Detaylar haberimizde…

banka

BU KİŞİLERE EYT'SİZ EMEKLİLİK İMKÂNI! ŞARTLARI SAĞLAYANLAR 15 YIL ERKEN EMEKLİ OLABİLİYOR: İŞTE ERKEN EMEKLİLİK FIRSATI OLAN MESLEKLER

Emeklilik hayali kuran milyonlarca insan erken emekli olmanın yollarını aramaya devam ediyor. Emekli olmak isteyen vatandaşlar prim, başlangıç tarihi, cinsiyet ve yaşı dikkate alarak erken emeklilik gibi fırsatlara ulaşabiliyor. Ancak bazı meslek gruplarında erken emekliliğin amortismana dahil edilmesi ihtimali bulunmaktadır. Peki erken emeklilik seçeneğinden kimler yararlanabilir? Hangi koşullar gereklidir?

Emeklilik hayali kuran milyonlarca vatandaş, sigorta primleriyle ya da emeklilik yaşına gelmeleri halinde emekli olabiliyor. Ancak bazı özel durumlarda vatandaşların erken emekli olma imkânı da bulunmaktadır. Ders kitapları aracılığıyla kamuoyuna açıklanan bilgilere göre, belirli meslek gruplarında çalışanlar 46 ile 50 yaşları arasında emekli olabiliyor. İşten ayrılma hakkı olarak bilinen bu uygulama, çalışanların 46 ile 50 yaşları arasında emekli olmasına olanak tanıyor.

ERKEN EMEKLİLİK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR NELER?

Birçok meslek grubuna erken emeklilik olanakları sunulmaktadır. Ağır işler yapanların emekli maaşlarına her yıl 60 ila 90 gün fazladan ekleme yapılırken, bazı mesleklerde fazladan 180 gün amortisman kesiliyor. Bu sektörlerde çalışan ve erken emekli olmak isteyen kişilerin bazı şartları taşıması gerekiyor.

EN ÖNEMLİ ŞART PRİM GÜN SAYISI

Erken emeklilik için en önemli koşul istenilen sayıda bonus gün sayısını tamamlamaktır. Bu aşamayı tamamlayamayanlar bu kapsama dahil değildir. Erken emeklilik durumunda yıpranma hakları ve ikramiye günleri; bu, reşit olmayanlar için 1.800 verimli iş gününe, diğer iş sektörlerindeki işçiler için ise 3.600 verimli iş gününe karşılık gelmektedir.

YIPRANMA PAYINA GİREN MESLEK GRUPLARI

İşten izin alma hakkı mesleğin türüne göre değişmektedir. Bazı meslek grupları bu haktan yılda 180 gün yararlanırken, bazıları 60 ile 90 gün arasında yararlanabiliyor. Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından açıklanan meslekler şöyle:

180 GÜN FAYDALANANLAR:

Madencilik ve yeraltı işleri.

90 GÜN FAYDALANANLAR:

Cıva üretimi işleri,

Asit imalatı yapan atölye ve fabrikalar,

Sahil Güvenlik Komutanlığı,

Emniyet, polis ve MİT mensupları,

TBMM yasama organı üyeleri,

Radyoaktif işlerde çalışanlar,

Türk Silahlı Kuvvetleri,

Demir ve çelik fabrikalarında çalışanlar,

Ceza İnfaz Kurumu personelleri,

Basın ve gazetecilik işlerinde görev yapanlar,

TRT’de haber hizmetinde görevli olanlar,

Cumhurbaşkanlığı yardımcıları ve bakanlar.

60-90 GÜN FAYDALANANLAR:

Kurşun ve arsenik işlerinde çalışanlar,

Su altında çalışmayı gerektiren işlerde görev yapanlar.

60 GÜN FAYDALANANLAR:

Alüminyum, kok, döküm ve çimento fabrikaları işçileri,

Hemşireler,

Ebeler,

Cam fabrika ve atölyelerinde çalışanlar,

Termik santrallerde görev yapanlar,

İtfaiye ve yangın söndürme işlerinde görevli olanlar,

İhtiyat pilotları,

Diş doktoru,

Hasta bakıcı hemşireler,

Toplum sağlığı teknisyenleri,

Eczacılar,

Doktorlar.