Kuru Kayısı Alım Fiyatları Belli Oldu

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, kuru kayısı alım fiyatlarının açıklanmasına yönelik programa video konferans yöntemiyle katılarak, burada değerlendirmelerde bulundu.

Kuru Kayısı Alım Fiyatları Belli Oldu

Kükürtlenmiş 4 numara kuru kayısının kilogramının 21 liradan, kükürtlenmemiş (gün kurusu) olanının ise 23 liradan alınacağını açıklayan Tarım ve Orman Bakanı, dünyada kuru kayısı ihracatında Türkiye'nin ilk sırada yer aldığını söyledi. Dünyadaki kayısı üretiminin büyük çoğunluğunun ülkemizde gerçekleştirildiğini ve bunda Malatyalı çiftçilerin büyük payı olduğunu söyleyen Tarım ve Orman Bakanı, "2019 yılında kuru ve yaş olarak 290 milyon dolarlık kayısı ihracatı yaptık. Toplam tarımsal ihracatın da, yaklaşık %2'si kayısıdan gelmektedir. Bu gurur, Malatyalı kardeşlerimizin emekleri ve alın teriyle hâsıl olmuştur. Malatya'da 800 bin dekar alanda yapılan kayısı üretimi, 50 bin aileye gelir kapısı olmuştur. 2019 yılında, Malatya'da toplam kayısı üretimimiz 392 Bin ton, kuru kayısı üretimimiz 88 bin ton olmuştur. Dolayısıyla Malatya'mız; Türkiye'deki Kayısı'nın % 46,sını, kuru kayısının ise % 80'den fazlasını üretmektedir. İçinde bulunduğumuz yıl ise, yaşanan olumsuz iklim şartları nedeniyle kuru kayısı üretiminde geçen yılın bir miktar altında üretim beklemekteyiz" dedi.

Kuru kayısı fiyatlarının merakla beklendiğini dile getiren Pakdemirli, "O nedenle bu önemli günde tüm Malatya gibi bende çok heyecanlıyım. 2020 yılı 4 numara kuru kayısıyı; kilogram başına kükürtlenmiş için 21 Liradan, kükürtlenmemiş (günkurusu) için ise 23 Lirada alıyoruz.  Hayırlı, uğurlu, bereketli olsun. Günkurusu halkımızın daha çok tercih ettiği bir ürün. Bu çerçevede, Günkurusu üretimini artırmak, kükürtlemeyi azaltmak ve ihracat potansiyelini yükseltmek amacıyla Günkurusuna biraz fazla fiyat verdik.  Buradan, kuru kayısı fiyatını 21 Liranın altına düşürmemekte kararlı olduğumuzun altını özellikle çizmek istiyorum. TMO, üreticilerimiz tarafından arz edilecek kuru kayısının tamamını alabilecek bütçeye ve depo kapasitesine sahip olarak devreye girmektedir. TMO bu andan itibaren lisanslı depoda alımlara başlayacaktır.  Lisanslı depolar üzerinden yapılan alımlarda %2 stopaj vergisi ile % 2 SGK prim kesintisi muafiyeti olduğu düşünüldüğünde üreticilerimizin ton başına yaklaşık 85 Kuruş ilave kazancı da olacaktır" şeklinde konuştu.