Kur Korumalıdan kaçan ona sığındı! Parasını yatıran ikiye katlayıp çıkıyor! İşte o bankalar...

Mevduat faizleri kademeli olarak artmaya devam ediyor... Merkez Bankası'nın faiz politikası sayesinde mevduat faizleri ile ticari kredi faizleri eşitleniyor. 3 ay vadeli mevduat ortalama faiz oranı geçen haftaya göre arttı.

Kur Korumalıdan kaçan ona sığındı! Parasını yatıran ikiye katlayıp çıkıyor! İşte o bankalar...

Merkez Bankası'nın uyguladığı politikalar ve aldığı önlemler hem kredi faizleri hem de mevduat faizleri üzerinde etkisini göstermeye devam ediyor.

29 Eylül haftası ticari kredi ve mevduat faizleri %45'e ulaştı. TL cinsinden ortalama ticari kredi faiz oranı 22 Eylül haftası yüzde 42,19 iken, 29 Eylül haftası yüzde 45,23'e yükseldi. Geçtiğimiz hafta 3 ay vadeli TL mevduata ödenen ortalama faiz oranı yüzde 42,74 oldu. 29 Eylül haftasında ise %45,21'e yükseldi.

MEVDUAT FAİZLERİ İLE TİCARİ KREDİLERİN FAİZLERİ AYNI SEVİYEDE

Ticari kredi faiz oranları ile mevduat faiz oranları aynı oranda uygulanmaktadır. Merkez Bankası, bankaların krediler için uygulamaya aldığı ağırlıklı ortalama faiz oranını haftalık olarak yayınlamaktadır.

4 Ağustos haftası TL ticari krediler için uygulanan ortalama faiz oranı %30,72 oldu. 25 Ağustos haftası yüzde 32,32'ye yükselen ağırlıklı ortalama faiz oranı olurken, 1 Eylül haftası oran yüzde 37,94'e yükseldi. TL cinsinden ticari kredi faiz oranları 8/9'uncu haftada yüzde 40 sınırını aşarak 2 Eylül haftası yüzde 42,19'a yükseldi. 29 Eylül haftası da kredi faiz oranları %45,23'eçıktı.

3 AYLIK MEVDUAT FAİZ ORANI YÜZDE 45.21

Mevduat faiz oranları da artış eğilimindedir. Merkez Bankası verilerinde bankaların 3 aylık TL mevduatı için uygulamaya aldığı ağırlıklı ortalama faiz oranı 4 Ağustos haftası %27,77 oldu. 3 aylık TL mevduata uygulanan aylık faiz oranı ise eylül ayı başında %40,87 iken %41,87'ye yükseldi.

15 Eylül haftası yüzde 42,74, 22 Eylül haftasındaysa yüzde 42,74 oldu. 29 Eylül haftası 3 ay vadeli mevduat faizi yüzde 45,21'e yükseldi. 1 Eylül haftası 1 aylık mevduat faiz oranı %26,96 oldu. Bir ay vadeli mevduat faizi 22 Eylül haftası yüzde 31,58'e çıkarken 29 Eylül haftası yüzde 33,25'e yükseldi.

SEKTÖRE TL KREDİ AKIŞI GERÇEKTEN YENİDEN BAŞLADI

Merkez Bankası'nın başkanı Hafize Gaye Erkan, geçtiğimiz hafta içi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na yaptığı sunumunda ticari kredi akışlarının daha sağlıklı bir yapıyı temsil ettiğini söylemişti. Yılın ilk ayları içerisinde ticari kredilerde tarihi ortalamaların üstünde ir artış olduğuna dikkat çeken Erkan, “Siyasi ilginin kademeli ve kararlı yükselişi ve sadeleşme sayesinde piyasa mekanizmaları yeniden canlanıyor. Makro ihtiyati çerçevede aldığımız tedbirler. Faiz marjlarının pozitif bölgeye geçmesiyle birlikte reel sektöre de TL kredi akışı yeniden başladı” dedi.

BİREYSEL KREDİLER ARTTI

Yılın ilk 6 ayı bireysel krediler ve kredi kartları %70 oranında artarken; Taşıt kredileri %68'den fazla arttı. Toplam bireysel krediler yüzde 40 artış göstererek 2 trilyon liranın üstüne çıktı. Alınan önlemlerin ardından temmuz ayında yeni kısıtlamalarla uyumlu bir büyüme trendi kaydedildi. Bireysel kredilerdeki büyüme eğilimi yavaşlarken Eylül ayında dört haftalık büyüme noktası toplam bireysel kredilerde aylık yaklaşık %3, taşıt kredilerinde de aylık %0,5 civarında gerçekleşti.