Kredi kartıyla alışveriş yapanlar eyvah! 15 gün sonra hesabınızdan bu para çekilecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyonla mücadele çerçevesinde önemli bir kararın eşiğinde. 1 Nisan 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan tebliğle birlikte, kredi kartı sahipleri için belirlenen ek ücretlerde büyük bir artış öngörülüyor. İşte tüm detaylar...

Kredi kartıyla alışveriş yapanlar eyvah! 15 gün sonra hesabınızdan bu para çekilecek

TCMB, enflasyonun arttığı pandemi sonrası dönemde ekonomik istikrarı sağlamak amacıyla yeni tedbirler alıyor. Bu kapsamda, 1 Nisan 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan tebliğle birlikte kredi kartı sahiplerinden alınacak ücretlerde önemli bir artış öngörülüyor.

KREDİ KARTI FAİZLERİ ÜÇ KATINA ÇIKTI! İŞTE DETAYLAR

Haziran ayında gerçekleşen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından, Türkiye'deki politika faizleri yüzde 8.5 seviyesindeyken, kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarının faiz oranları yasa gereği düzenlenmeye devam ediyordu. Bu durum, kredi ka

 

Haziran ayında gerçekleşen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından, Türkiye'deki politika faizleri yüzde 8.5 seviyesindeyken, kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarının faiz oranları yasa gereği düzenlenmeye devam ediyordu. Bu durum, kredi kartı faizlerinin düşük tutulmasıyla hayat pahalılığına karşı mücadele eden vatandaşların rahatlamasını sağlıyordu. Ancak yeni ekonomi modeli kapsamında ekonominin soğutulması ve harcamaların azaltılması hedeflenirken, kredi kartı kullanımını kısıtlayacak önlemler geliştiriliyor.

Kredi kartı işlemlerinde uygulanan azami faiz oranı Haziran ayında yüzde 1.36 iken, geçtiğimiz aylarda alınan bir kararla bu oran yüzde 3.66'ya yükseltildi. Aynı dönemde, TCMB, müşterilere harcama yapma imkanı sunan kredili mevduat hesapları için uygulanan faiz oranını da yüzde 4.42'ye çıkardı.

Merkez Bankası, ekonomide fiyat istikrarını sağlamak için kredili ürün kullanımında daralma istiyor ve nakit avans çekimlerinde yeni sınırlamalar getiriyor. Bankalar, nakit avans işlemlerinde vadeyi 3 aya indirirken, kredi kartı ile nakit çekim ve kullanım işlemlerinde uygulanan azami akdi faiz oranı yüzde 5'e yükseltildi.

Kredi kartı kullanımını kısıtlamak için planlanan yeni hamlelerden biri de asgari ödeme planı üzerinde değişiklik yapmak. Şu anda 25 bin liranın altındaki kartlar için yüzde 20 olan asgari ödeme oranı, 25 bin TL ve üzeri limitli kartlar için yüzde 40 olarak uygulanıyor. Ayrıca, asgari ödeme tutarını üç dönem üst üste zamanında ödemeyen müşterilerin kartları kullanıma kapatılıyor.

Yapılacak yeni düzenlemelerle birlikte, limit fark etmeksizin kredi kartlarındaki asgari ödeme tutarının yüzde 35'e yükseltileceği iddia ediliyor. Bu değişiklikle birlikte, kredi kartı borçlarının ödenmesi daha da zorlaşacak ve "karta takla attırmak" uygulaması da daha zorlu bir hal alacak.