Kıyıda köşede altın dolar biriktirenler dikkat! Piyasalarda büyük tufan başlıyor

Dolara ve altına yatırım yapan milyonlarca insanı etkiliyor. Önemli fiyat dalgalanmaları var. Detaylar burada..

Kıyıda köşede altın dolar biriktirenler dikkat! Piyasalarda büyük tufan başlıyor

Merkez Bankası (TCMB), 27 Haziran'daki Para Politikası Kurulu'nun (PPK) toplantısında faiz artırmadı ve ana faiz oranını üst üste üçüncü aydır değiştirmedi. Ziraat Bankası eski genel müdür yardımcısı Şenol Bbauşçu ise, 20 Ağustos'taki toplantıda önemli açıklamalarda bulundu. Bu hamlenin dolar ve altın fiyatlarında önemli değişikliklere yol açabileceğini açıkladı.

14 ve 28 Mayıs 2023 seçimlerinin ardından Maliye Bakanı Mehmet Şimşek başkanlığında yeni bir ekonomi hükümetinin göreve başlamasıyla Türkiye'nin ekonomik modelinde bir değişiklik yaşandı. Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı'na atanmasıyla parasal sıkılaştırma süreci resmen başladı. Erkan'ın bu yılın başlarında görevden alınması, sıkılaşma sürecini ve Fatih Karahan'ın TCMB başkanlığına atanmasını tetikledi. Geçen yıl yüzde 8,5 olan faiz oranı bu dönemde yüzde 50'ye ulaştı. Ancak pek çok ekonomist, Türkiye'deki yüksek enflasyon göz önüne alındığında mevcut faiz oranlarının yeterli olmadığını, dolar/TL paritesini ve altın fiyatlarını artırırken faiz artırımlarının devam etmesi gerektiğini savunuyor.

Kıyıda köşede altın dolar biriktirenler dikkat

Şenol Babuşçu, 20 Ağustos 2024'teki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı için faiz indiriminin planlandığını ancak TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın geçtiğimiz gün yurt dışı ziyareti nedeniyle erteleneceğini iddia etti. Babuşçu, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, "Para Politikası Kurulu 20 Ağustos'taki toplantısında faiz indirimini planlayabilir. NAS ekonomisine dönelim. Faizler düşüyor ve enflasyon... Yine..." dedi.

Babuşçu'nun açıklamalarının ardından ekonomi piyasalarında faiz indirimiyle süreciyle ilgili değerlendirmeler ortaya çıktı ancak birçok ekonomist bu yılın son çeyreğinde faiz indirimi olmayacağını tahmin ederken, bazıları da 2024'ün tamamında faiz indirimi olmayacağını öngördü. Uzman isim açıklamasında, "Kötümser yorumların sayısı arttı. Uzmanlar, Türkiye'de yıllık enflasyonun yüzde 70'i aşmasına rağmen faizlerde yüzde 50'ye yakın indirim yapılmasının ekonomik modelden sapma olarak yorumlanabileceğini söyledi. böyle yaparak. Geçtiğimiz aylarda Türkiye'ye seyahat etmeye başladım ama endişelerimi dile getirdim." ifadelerini kullandı.

"Bu yabancı yatırımcılara bir ayrılık mesajı olabilir"

Türkiye'ye akan sıcak para, merkez bankasının net döviz pozisyonunu 31 Mart seçimlerini takip eden üç ayda yaklaşık 80 milyar dolar artırmasına yardımcı oldu ancak KKM'nin tasfiye süreci devam etti.

Dolar kuru ve altın fiyatının yatay gelişimini büyük tehlikeye sokan ve aylardır süren bu söylentiye pek çok ekonomist inanmasa da Babuşçu'nun iddiaları gerçek olabilir.