Kamu bankaları Doları durdurmak için tekrar devreye girdi

Seçimden dolayı doları serbest bırakan merkez bankası doların ani artışıyla kamu bankaları bir kez daha doları durdurmak için devreye girdi. Duyumlara göre bankalar oldukça dolar satıyor.

Kamu bankaları Doları durdurmak için tekrar devreye girdi

Doların artısından sonra yuzde 7 değer kaybeden kamu bankaları doviz satışını arttırarak kurdaki yukselişi onlemeyi hedefliyor.

Kerim Karakaya, Çağan Koç ve Beril Akman’ın “Sert düşüşün ardından Türk kamu bankaları TL’yi savunmaya geri döndü” haberine göre, dolar kurundaki ani artışı durdurmak için kamu bankaları bugün tekrar devreye girdi.

Dün, Hazine ve Maliye Bakanlığı kamu bankalarının Merkez Bankası (TCMB) rezervlerinden döviz satarak kura müdahale etmesine ara vermiş, ancak kurdaki artışın yüzde 6’yı aşması üzerine tekrar müdahale başlamıştı.

Doların artması ve Uygulamanın geçici olarak da olsa askıya alınması ve, yabancı yatırımcılar tarafından “normalleşme sinyali” olarak sinyalleri verilmişti.


Kamu bankalarının bugün tekrar devreye girmesinin etkisiyle kurda artış sınırlı kaldı ve dün 23,17’yi gören kur bugün 14.38 itibarıyla 23,37 seviyesinde bulunuyor.

CDS BUGÜN YÜKSELDİ

Bugün kamu bankalarının tekrar kura müdahale politikasına dönmesiyle Türkiye’nin kredi risk primi (CDS) de tekrar artışa geçti ve dün 483 baz puan iken bugün 516 baz puana yükseldi. Böylece CDS haziran ayında ilk kez artmış oldu.

SEB AB’nin baş stratejisti Erik Meyersson, ülkemizde yıl sonu için dolar/TL’nin 27 seviyesine yükselmesini beklediğini ifade etti.

YATIRIMCILAR TEMKİNLİ

Bloomberg haberinde “Yatırımcılar, geleneksel olmayan para politikalarının faydalarını bu kadar uzun süre savunduktan sonra Erdoğan’ın radikal bir değişime izin verip vermeyeceği konusunda temkinli davranıyor” ifadeleri yer verdi.

Londra merkezli Ebury’den Enrique Diaz Alvarez, “Erdoğan’ın makul para ve maliye politikalarına dönmüş gibi göründüğüne dair küçük bir umut ışığı var. Ancak Erdoğan’ın U dönüşü yaptığına ikna olmam için daha fazlasını görmem gerekiyor” dedi.