Hem emekli hem asgari ücretli diken üstünde! Zam oranında yeni rakam sızdı

Merkez Bankası enflasyona ilişkin tahminini yükseltti! Hesap panosundaki emekliler ve memurların maaş artışları ad revize edildi. Haberimizin detayında yeni artış oranları yer alıyor..

Hem emekli hem asgari ücretli diken üstünde! Zam oranında yeni rakam sızdı

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, enflasyon sunumunda enflasyon tahmininin yükseltiğini duyurdu. Başkan Karahan, konuşmasında yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 38'e çıkarıldığını söyledi.

Yükselen enflasyon tahminleri, Temmuz ayında artması beklenen emekli hesaplamasını da değiştiriyor. Peki, önerilen oran uygulanırsa emekli maaşı ve memur maaşlarındaki artış oranı ne olacak? İşte detaylar..

Milyonlarca emekli temmuz ayındaki 6 aylık maaş artışını merak ediyor Merkez Bankası bugün açıklanan enflasyon raporunun içeriğinde yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 36'dan yüzde 38'e çıkardı. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan da mayıs ayı enflasyonunun artış hesaplamasını etkilediğini belirterek, “Enflasyonun zirvesini mayıs ayında göreceğiz. Enflasyonun yüzde 75-76 civarı olacağını öngörüyoruz." dedi.

4 AYLIK ENFLASYON FARKI NETLEŞMİŞ OLDU

Hem emekli hem asgari ücretli diken üstünde

Nisan enflasyonunun ardından SSK ile Bağ-Kur emekli maaşlarına 4 aylık artış yüzde 18,72 olarak sabitlendi. Memurlarla emekliler arasında dört aylık enflasyon farkı da yüzde 3,23 olarak gerçekleşti. Toplu sözleşmeler ve enflasyon farkları dahil edildiğinde memur maaşlarındaki artış yüzde 13,56'ya yükselmiş oldu. Geriye sadece 2 parça veri kaldı.

Başkan Fatih Karahan'ın sunumunun ardından ise zam tablosunda değişiklik gerçekleşti. İşte SSK, Bağkur ve emekli memurlara yönelik olası zam tahminleri..

Ekonomist Muhammet Bayram, konuya ilişkin bir açıklama yaptı ve Merkez Bankası tarafından yayınlanan enflasyon raporunu değerlendirdi. Bayram, "Merkez Bankası tarafından enflasyon tahminini artırdı. Yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 36'dan yüzde 38'e çıktı. Geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek enflasyonla ilgili bir açıklama yaparak enflasyonun psikolojik sınırının yıl sonu yüzde 40 olduğunu göstermiştir." diye konuştu.

Muhammet Bayram'ın açıklaması şöyle:

Doğal fiyat artışları artık hem halk hem de satıcılar tarafından normal karşılanıyor. Bu beklentileri kırabilirsek ve aynı zamanda da enflasyon beklentileri tutarsa ​​enflasyonla mücadelede daha etkili tedbirler alınabilir.

“ENFLASYONUN ARTMAYACAĞINI ALGISINI OLUŞTURMALI"

Hem emekli hem asgari ücretli diken üstünde

“İnsanlar ve işletmeler enflasyonun artık artmayacağı hissine sahip olmalı, dolayısıyla memur ve emeklilerin maaşlarının artırılması anlamlı. Bu açıdan bakıldığında yılın ilk 4 ayındaki enflasyon oranı yüzde 18,72 olarak belirlenmiş durumda."

"REFAH PAYI BEKLENTİSİ"

“Mayıs ve haziran aylarında enflasyon gelecek. Enflasyon yüzde 3 olursa ilk altı ayda enflasyon açığı yüzde 25 olacak. SSK ve Bağkur emeklilerine enflasyon farkı oranında maaş artışı yapılacak. Burada da önceki dönemlerde olduğu gibi sosyal paylaşım oranlarının bir miktar artmasını bekliyoruz.

TÜİK'in oluşturduğu sepet ile vatandaşın sepeti aynı değil. Markete gittiğinde alacağı şeyler, harcayacağı miktar belli. Aslında bu eşyaların artmasının da hasılat olduğunu söyleyebiliriz. Halkın enflasyonu Sosyal paydaki bu yüzde artış gereklidir. Yüzde 30 oranı bir artış bekliyorum. Bu yıl Cumhurbaşkanımız tarafından Emeklilik Yılı ilan edildi.”

"MEMURLARIN VE EMEKLİ MEMURLARIN ZAM ORANLARI"

“Emekli memurların durumu farklı. Artan toplu sözleşmeler nedeniyle emekli memurlar ve kamu çalışanları 5 puan kaybetti. Temmuz toplu sözleşmesinde fark %10 idi. 5 puanlık kayıp mevcut. SSK ve Bağkur emeklilerine yüzde 25 oranında zam yapılırken emekli memurlar da yüzde 20 oranında zamdan yararlandı. Emekliler arasındaki oranın dengeleneceğine inanıyorum. Bu yılın sonlarında normal faaliyetlerine dönecek.

Memurlarda da yüzde 20'lik bir artış olacak. Memurların sosyal oranında bir artış daha olacak mı? Memurların sosyal oranında bir artış olacağını düşünmüyorum. Artış vaat edildi ve saygı duyuldu."

"ASGARİ ÜCRET ARTIRILMALI"

Hem emekli hem asgari ücretli diken üstünde

“Maaş artışından sonra maaşları yetmese de memurların maaş artışı özel sektörün dengesini bozdu. Asgari ücrete herhangi bir artış yapılmayacağı açıklandı. Asgari ücret artırılmalı… Özel sektörün bu dinamiği düzenlemesi gerekiyor.”

Edinilen son bilgilere göre yıllık enflasyona göre artış oranı şu şekilde şekillenecek:

YILLIK TÜFE MAYIS AYINDA YÜZDE 75 ÇIKARSA

5 AYLIK VERİLER

- Enflasyon: %22,41

- SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde artış oranı: %22,41

- Memurlar ile emekli memurlar arasındaki enflasyon farkı: %6,44

- Memur ve emekli çalışanların yeniden değerlendirme oranı: %17,09

6 AYLIK VERİLER

- Piyasa katılımcılarının anketine göre Haziran ayında enflasyon: %2,54

- SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde artış oranı: %25,52

- Memurlar ile emekli memurlar arasındaki enflasyon farkı: %9,15

- Emekli memur ve kamu çalışanlarının yeniden değerlendirme oranı: %20,06

YILLIK TÜFE MAYIS AYINDA YÜZDE 76 ÇIKARSA

5 AYLIK VERİLER

- Enflasyon: %23,11

- SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde artış oranı: %23,11

- Memurlar ile emekli memurlar arasındaki enflasyon farkı: %7,05

- Emekli memur ve kamu çalışanları artış oranı: %17,76

6 AYLIK VERİLER

- Piyasa katılımcılarının anketine göre Haziran ayında enflasyon: %2,54

- SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde artış oranı: %26,24

- Memurlar ile emekli memurlar arasındaki enflasyon farkı: %9,77

- Memur ve emekli çalışanlara yönelik artış oranı: %20,75