Gram altında büyük uçuş başladı! Uzmanlar rekor için o tarihi işaret etti

Geçtiğimiz haftanın son işlem günü gram altın 2 bin 400 liradan işlem gördü. Çeyrek altın 4 bin liradan satılırken Cumhuriyet altınının da 15 bin 930 liradan satıldığı bildirildi. Analistler, piyasa fiyatlarına göre Fed'in bu yıl faiz indirimine gitme ihtimalinin yüzde 90 olduğuna inanıyor ve ilk faiz indirimi Eylül ayında bekleniyor.

Gram altında büyük uçuş başladı! Uzmanlar rekor için o tarihi işaret etti

Güne yükselişle başlayan gram altının gramı 2.400 liradan işlem görüyor. 8 Mayıs ons fiyatındaki düşüşe paralel olarak altının gram fiyatı da yüzde 0,3 oranında düşerek 2 milyon 395 lira seviyesinde kapandı. Altının gram fiyatı güne yüzde 0,3 yükselişle başladıktan sonra saat 10:30'da 2 bin 400 lira seviyesinde yer aldı. Aynı zamanda çeyrek altın 4 bin liradan, cumhuriyet altını ise 15 milyon 930 liradan alıcı buldu.

Altının ons fiyatı %0,2 primle 2.314 dolardan işlem görüyor. Uzman isimler yatırımcıların ABD'nin dünkü sakin makroekonomik takvimi sonrasında "bekle-gör" tavrını sürdürdüğünü ancak ABD Merkez Bankası yetkililerinin "Tahminlerimizde temkinli davranmaya devam ettiğimizi" belirttiler.

Boston Fed Başkanı Susan Collins dün faiz oranlarının aslında eklenenden daha uzun sürede yüksek kalmasının gerekebileceğini söyledi. Collins, bu yıl enflasyonla mücadelede ilerleme kaydedilmediğini ve son dönemde artan enflasyondaki sürprizin, enflasyonun %2'ye doğru düşmeye devam edeceğine dair güven oluşana kadar faiz oranının mevcut seviyesinde tutulması anlamına geldiğini açıkladı.

Gram altında büyük uçuş başladı

Para piyasalarındaki analistler, Fed'in bu yıl faizlerde indirime gitme ihtimalinin %90 olduğuna inanıyor ve Eylül ayının Fed'in ilk faiz indirimi olması bekleniyor.

Analistler, ABD'de açıklanan makroekonomik verilerde u yıl enflasyonun güçlü olacağına işaret ettiğini, ancak geçtiğimiz hafta açıklanan istihdam verilerinin işgücü piyasasında soğumaya işaret ettiğini, yatırımcıların hafta başı itibariyle temkinli davrandıklarını bildirdi.

Şimdilerde, Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan'ın enflasyon raporu sunumundan gelen sinyaller yurt içi varlık fiyatlarını etkileyen önemli bir faktör. Sunumun yanı sıra Karahanın Soru-Cevap bölümündeki yönlendirmelerinin de piyasa tarafından yakından takip edilmesi bekleniyor. Analistler, yurt içi haftalık mali ve bankacılık verilerine ek olarak İngiltere Bankası'nın faiz oranı kararlarının ve ABD'deki haftalık işsizlik başvurularının sayısının bugün yurt dışında da takip edilmesini bekliyor. Teknik olarak altının ons başına 2.350 ve 2.400 dolar seviyeleri direnç, 2.300 ve 2.270 dolar seviyeleri ise destek olarak belirtiliyor.