Gizli gizli altın biriktirenler turnayı gözünden vurdu! Öğrenenler bayram havası yaşıyor

Altın şimdiye kadarki en yüksek yıllık kapanışını gerçekleştirerek yatırımcıları sevindirdi. İşte o ayrıntılar..

Gizli gizli altın biriktirenler turnayı gözünden vurdu! Öğrenenler bayram havası yaşıyor

Ons altının fiyatı 2.062,74 dolarla tarihinin en yüksek yıllık kapanışına ulaşarak yatırımcılara üç yıl aradan sonra kâr sağladı. Bu artışta ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politika beklentileri, jeopolitik riskler ve dolar endeksindeki düşüş önemli rol oynadı.

"Fed politika pozisyonu ve jeopolitik riskler"

Fed'in faizlerde zirve noktasına yaklaştığı yönündeki beklentileri, faiz indirimi sinyalleri ve ekonominin "yumuşak iniş" beklentisi altın fiyatlarındaki yükselişte etkili oldu. Öte yandan düşen tahvil getirileri ve İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin endişeler güvenli liman varlıklarına olan talebi de artırdı.

Gizli gizli altın biriktirenler turnayı gözünden vurdu

"Artış nedenleri ve beklentiler"

Çin'in altın talebi ve aynı zamanda Asya merkez bankalarının korumacı tedbirleri gibi faktörler altın fiyatlarının yükselişine katkıda bulundu. Küresel ekonomide yavaşlama korkusu altın talebini desteklerken, merkez bankalarının altın rezerv durumlarını artırma eğilimi de yükselişe neden oldu.

"Uzman görüşleri ve beklentileri"

Analistler, 2024'te düşük tahvil getirileri ve düşük finansman maliyetlerinden ons altının fiyatının faydalanabileceğini söylüyor. Fed'in tahvil getirilerini düşürmesiyle altının yükselişinin sürebileceğini öngörüyorlar.

Ancak artan yurt içi altın fiyatlarının Asya'daki tüketimi olumsuz etkileyebileceğini vurguladılar. Altın son zamanların en iyi performans gösteren emtia gruplarından biri. Fed'in faiz indirimine gitme ihtimalinin altın üzerinde olumlu etki yaratacağı söyleniyor. Ancak Asya'da yerel altın fiyatları bölgedeki tüketimi baskılayabilirken, merkez bankalarının altın alımlarının devam etmesi bekleniyor.