Evini kiraya verenler dikkat! Bunu yapmayan bin pişman olacak

Ev sahipleri ve kiracılar konut piyasasındaki son gelişmeleri yakından takip ediyor. Diğer taraftan da 4 yıl aradan sonra konut piyasasında bir ilkin yaşandığı görülüyor.

Evini kiraya verenler dikkat! Bunu yapmayan bin pişman olacak

Merkez Bankası kira fiyatlarında meydana gelen eni gelişmeleri yakından izlemeye başladı. En son yapılan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sırasında “%25 fiyat artış limiti” vurgulandı ve kira fiyatlarındaki eğilimler detaylı olarak ele alındı.

Konut fiyat endeksi verilerine göre konut fiyatları dört yıl aradan sonra ilk kez enflasyona göre düştü. Merkez bankasının PPK toplantı belgesinde yer alan değerlendirmesine göre, kira enflasyonu yüksekte kalmaya devam etse de, ilk göstergeler kira büyümesindeki yavaşlamanın devam edeceğine işaret ediyor. Bu durum göz önüne alındığında, artan konut fiyatları kira enflasyonu üzerinde sınırlayıcı bir faktör haline gelebilir ve kira artışlarını %25 ile sınırlandıran düzenlemelerin kaldırılmasının kira fiyatları üzerindeki etkisi yakın gelecekte yakından takip edilecektir.

Evini kiraya verenler dikkat! Bunu yapmayan bin pişman olacak

Emlak uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, konut piyasasındaki gerilemeyle ilgili olarak, yüksek konut kredisi faiz oranlarının konut talebini kiralık konuta kaydırmış gibi göründüğünü söyledi. Özelmacıklı, ayrıca mevduat faizleri nedeniyle insanların kiralık konutları tercih ettiğini, kira fiyatlarının artmaya devam edeceğini de ifade etti.

Kira fiyatları neden artıyor?

Kiralık daire arzının sınırlarda olması ve yeni daire üretiminin yetersiz olması nedeniyle kira fiyatları yüksek kalıyor. Özellikle deprem sonrası kiralık daire talebinin artması nedeniyle yeni yapılan dairelerin kiraları daha da artıyor. Bu nedenle konut piyasasında satış fiyatlarındaki düşüş kira fiyatlarını etkilemezken, kiralık daire sayısının artmaya devam etmesi bekleniyor.

Ancak yüzde 25'lik artış sınırının kaldırılması durumunun piyasaya doğrudan etkisinin Temmuz ayından itibaren daha net ortaya çıkması bekleniyor.

Özellikle üniversitelerin eylül ile ekim aylarında açılması nedeniyle kira fiyatları üzerindeki etkinin daha belirgin olması bekleniyor.