Evi olanlara geçmişe dönük 4.875 TL para iadesi yapılacak! Tapusu olanlar koşsun

Devletin emeklilere yönelik destek ve yardımları tüm hızıyla devam ederken, milyonlarca emekliye yönelik emlak vergisi ödemelerinde son tarih başladı. Ancak devlet şu anda emeklilere de destek veriyor.

Evi olanlara geçmişe dönük 4.875 TL para iadesi yapılacak! Tapusu olanlar koşsun

Tek ev sahibi olan emeklilere sıfır oranda emlak vergisi tahsil etme imkanı sunulurken, emeklilere yaşadıkları evin vergisinden muafiyet hakkı veriliyor ve herhangi bir ödeme yapmıyorlar. Ancak birçok emeklinin bu hakkını bilmeden emlak vergisi ödediği ortaya çıktı. Muafiyet hakkına sahip olmasına rağmen emlak vergisi ödeyen emeklilere müjdeli haber geldi. Geriye dönük olarak beş yıl süreyle geri ödeme alacaklar.

Sıfır oranlı emlak vergisi nedir, 5 yıllık iademi nereden ve nasıl alabilirim?

Kamu Denetçiliği Kurumu'nun (KDK) daha önce açıkladığı bir karara göre, yerel yönetimler, emekli oldukları halde emlak vergisi haklarını bilmedikleri için emlak vergisi ödeyen kişilere emlak vergisini iade edecek. Emlak vergisinin zaman aşımı süresi vardır, dolayısıyla beş yıla kadar geri ödeme alabilirsiniz. Bu ödemeyi geri almak isteyenler, verginin ödendiği belediyeye aşağıdaki içtihatı yani emsal kararı ibraz ederek bunu gerçekleştirebilirler.

Evi olanlara geçmişe dönük 4.875 TL para iadesi yapılacak

Evi olanlara geçmişe dönük 4.875 TL para iadesi yapılacak

Sahip olmuş olduğu evin tek ikametgahı olması, ek emeklilik geliri veya maaşının olmaması, evinin büyüklüğünün 200 metrekareyi aşmaması şartlarını sağlayan emekliler, emlak vergisi iadesine kendileri başvurabiliyor. Ödemeyi yaptığınız belediyeye başvurunuz. Bu emsal kararda bu tutar 4.876 TL olmakla birlikte, diğer tüm emekliler için bu tutar, ödedikleri beş yıllık emlak vergisinin toplamı olarak geriye dönük olarak hesaplanmaktadır. Yani emekli, beş yıllık süre içerisinde ödediği emlak vergisinin tamamını belediyeden alacaklar.

Emlak vergisi muafiyeti başvurusunda bulunarak şartları tekrar ihlal etmediğiniz sürece emlak vergisi ödemek zorunda kalmayacaksınız.