Emeklilere müjde: 5000 TL ikramiye yolda, bu haber emeklileri sevince boğdu!

Maaşlarını enflasyon karşısında eriyen emekliler için umut ışığı, 5000 TL'lik ikramiye olabilir mi? İşte detaylar!

Emeklilere müjde: 5000 TL ikramiye yolda, bu haber emeklileri sevince boğdu!

Son iki yılda, bağımsız yaşama talebiyle birlikte arsa satışları rekor seviyelere ulaştı. Bütçesi geniş olanlar arsa alıp ev yapmayı tercih ederken, daha sınırlı bütçesi olanlar prefabrik binalar ve "küçük evler" konseptine yöneldi.

Emlak Sektöründe Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Arsa alım satımı artık sadece emlakçılar aracılığıyla yapılmıyor. Özellikle proje arazisi satışı yapan işletmelerin sayısı artıyor. Ancak bu hızlı büyümeyle birlikte, tüketicilerin dikkatli olmaları büyük önem taşıyor. Ayrıca, emekli sayısındaki geçici artış, Ekim ayındaki açıklamalara odaklanmamızı gerektiriyor.

Ekonomistlerin Uyarısı: Enflasyon Farkı ve Beklentiler

Ekonomist Muhammet Bayram, Temmuz ve Ağustos aylarına ait enflasyon rakamlarını değerlendirdi. İlk ayda %9,49, ikinci ayda ise %9,09 olarak açıklandı. Toplamda yüzde 19,52'lik bir enflasyon farkı var. Eylül ayında beklenen enflasyon rakamının yüzde 7 civarında olması muhtemel.

Ancak üç aylık enflasyon farkının yüzde 26 ila 27 arasında olması bekleniyor. Ekim ayında ortalamada bir artış öngörülüyor. Ancak en büyük artışın Ocak ayında gerçekleşeceğini de belirtmek önemlidir. Eğer ara bir artış olacaksa, bu artışın en az %20 olacağı tahmin ediliyor.

2023/06/14/para12.jpg

Emekli Maaşlarına Ara Zam ve Refah Payı: Beklentiler Neler?

Geçici artış tamamlanana kadar, taban maaş artışında orantılı bir yükseliş bekleniyor. Ancak yıl başından itibaren enflasyon farkına sosyal yardım ödeneği eklenecek. Bu dönemde çok daha büyük bir artış bekleniyor. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na bağlı emeklileri kapsayan bu artış, emekli memurları da etkileyecek.

Bu artışın hesaplara geçmesi Ekim ayının sonuna kadar sürebilir. Bu nedenle emeklilerin, önümüzdeki ayın başlarında bu artıştan faydalanabileceğini düşünüyorum. Ancak tabii ki Bakanlık şu anda bu konuda çalışıyor. Yasalaşırsa, emeklilerimiz ekim ayında ek maaş artışı alabilirler. Aksi halde, aradaki farkı ilerleyen dönemde maaşlarındaki artışla kapatabilirler.

29 Ekim'de Emeklilere 5 Bin TL İkramiye: İhtimal Dahilinde mi?

Bu konuda şu an için belirli bir beklentim yok. Evet, emekliler toplumun kırılgan bir kesimini oluşturuyor ve bu kesimin enflasyon baskılarından kurtarılması önemlidir. Hükümetimiz, enflasyon farkını artırarak ve refahı paylaşarak bu etkiyi hafifletmeye çalışıyor.

Ancak, doğalgazın bulunması ve tüketilmesiyle ilgili maliyetlerin faturaya yansıtılmadığını ve yıllık 25 metreküp doğalgazın fiyatının da faturaya yansıtılmadığını belirtmek önemlidir. Yani, milli fayda ve milli gelirdeki artışlar vatandaşlara dağıtılıyor.

En azından şimdilik, emeklilere 5000 TL ikramiye verileceğini düşünmüyorum. Ocak ayında Sosyal Paylaşımın da eklenmesiyle, bu artışın daha da yansıyacağını tahmin ediyorum.