Emekli ve memur maaşlarında büyük şok! Milyonlarca kişi kahrolacak

Milyonlarca memur, emekli ve çalışanın maaşlarında 2024 yılında tekrar bir artış bekleniyor. Asgari ücret ve emekli maaşlarının artırılmasına ilişkin çeşitli hesaplamalar yapılırken, bu konuda o uzman isimden önemli bir açıklama geldi. İşte detaylar...

Emekli ve memur maaşlarında büyük şok! Milyonlarca kişi kahrolacak

Temmuz ayının yaklaşması ile beraber maaşlardaki artış oranları da en fazla konuşulan konuların en başında geliyor. Temmuzda maaşlardaki artış oranı ile ilgili bir açıklama beklenirken bu konuda o uzman isimden çok önemli açıklamalar geldi. Detaylar haberimizde…

banka

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞLARINDA BÜYÜK TEHLİKE

TÜİK'in dün yayınladığı enflasyon verilerinin ardından memur maaş ve emekli maaşlarının 4 ayda ne kadar artırıldığı netlik kazanırken, profesyonel hayat uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, emeklilerin ve memurların karşı karşıya olduğu tehlikeyi anlatıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre 4 aylık enflasyon 18,72 oldu. Yani emeklilerin 4 ayda alacakları zam yüzde 18,72 olurken, emekli memur ve kamu çalışanlarına yönelik zam yüzde 13,5 olarak hesaplanacak.

Çalışma hayatı uzmanı profesör, TÜİK enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından açıklama yaptı. Dr. Aziz Çelik, "Memur-Sen, hükümet ve hakem kurulunun vardığı toplu sözleşme nedeniyle memur ve emeklilere resmi enflasyon oranında dahi maaş artışı alamayacaklar" dedi.

Çelik'in açıklaması şöyle:

"TÜİK, 2024 yılının ilk 4 ayında resmi enflasyonu yüzde 18,7 olarak açıkladı. Ancak memur ve emekliler için Temmuz 2024'te artışın ne kadar olacağını söylemek mümkün değil. Sadece verilebilir. Dört ay sonra rapor verin." Bir aylık resmi enflasyonla memur ve emekliler 4 ay süreyle yüzde 13,5 (enflasyonun 5,2 puan altında) alacak ve zamdan yararlanabilecek. BAĞ-KUR’da işçi ve emekliler 4 ayda yüzde 18,7 artıştan yararlanabilecek. Memur-Sen, hükümet ve Tahkim Kurulu'nun imzaladığı toplu iş sözleşmesi nedeniyle memur ve emeklilerin resmi enflasyon düzeyinde dahi maaş artışı alamayacakları görülüyor. Temmuz 2024'teki artış önümüzdeki iki aydaki enflasyona bağlı olacak. Kesin oranlar verilemez. Ancak 6 ay sonra resmi enflasyonun en az yüzde 25 olacağı söylenebilir. Bu durumda memur ve emeklilere yüzde 19,6 oranında (enflasyonun 5,4 puan altında) zam yapılırken, BAĞ-KUR işçileri ve emeklilere resmi enflasyona yaklaşık yüzde 25 oranında zam verilecek." İfadelerini kullandı.

işçi

EMEKLİ VE MEMURUN 4 AYLIK ZAM ORANI BELLİ OLDU

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Nisan ayı enflasyon verileri açıklandı. Sonuç olarak enflasyon Nisan'da %3,18, yıllık ise %69,80 oldu. Böylece emeklilerin ilk 4 ayda alacağı enflasyon farkı da netleşti.

Tüketici fiyatları endeksi Ocak'ta yüzde 6,70, Şubat'ta yüzde 4,53, Mart'ta ise yüzde 3,16 artarak Nisan'da yüzde 18,70'e yükseldi. Bu aynı zamanda SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşlarına yönelik dört aydaki son artış oldu.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİLERİ NE KADAR ZAM ALACAK?

Memur ve emekli memurlara normal artışın yanı sıra enflasyon farkı da veriliyor.

Memur ve emekliler, olağan artışın ardından yılın ikinci maaş artışını Temmuz ayında alacak.

Nisan sonu itibarıyla bu rakam yüzde 18'i aştı. Net rakam mayıs ve haziran ayına ait enflasyon verilerine göre belirlenecek.

Temmuz ayında memurlar ve emekli memurlara yüzde 15 oranında genel maaş artışı yapılacak.

6 AYLIK ENFLASYON NE KADAR OLACAK?

Merkez Bankası, piyasa katılımcılarına yönelik son anketinde artışa dair önemli bir ipucu verdi. Piyasa katılımcılarının anketinde yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 44,19 olarak gerçekleşti. Böylece emeklilerin maaşlarının 6 ayda enflasyon oranına göre yüzde 25,46 oranında artabileceği hesaplanıyor.