Dolar yıl sonuna kadar uçacak! Tahminler korkutacak seviyede

Son dönemde döviz kurlarıyla birlikte mevduat faizlerindeki dalgalanmalar ekonomi gündeminde en çok tartışılan konuların arasında yer alıyor. Ekonomist Emrah Lafçı da döviz kurları ve mevduat faizlerinin gelişimini değerlendirdi. Lafçı, dolar/TL kuru hakkında yılsonu beklentilerini paylaşırken, son mevduat faizi durumuna da değindi.

Dolar yıl sonuna kadar uçacak! Tahminler korkutacak seviyede

Son dönemde döviz kurları ve mevduat faizlerindeki dalgalanmalar ekonomi gündeminin en sıcak konularından biri. Ekonomist Emrah Lafçı, Merkez Bankası'nın döviz alımlarının ve mevduat kaynaklı hareketlerin piyasayı nasıl etkilediğini değerlendirdi.

“DÖVİZ KURU KONTROL MEKANİZMASI KULLANILDI”

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan'ın "Kur hedefimiz yok" şeklindeki açıklaması sonrası değerlendirmelerde bulunan Emrah Lafçı, "Merkez Bankası'nın resmi döviz kuru yok, amacı vardır ancak piyasa gelişmelerini yakından izleyerek döviz kurlarını dolaylı olarak kontrol edebilecek bir mekanizmaya sahiptir." diye konuştu.

Emrah Lafçı, seçim sonrasında Merkez Bankası rezervlerinin güçlenmesi ve yabancı girişlerin artmasıyla birlikte kademeli kur artışının sona erdiğini ve döviz kuru rejimine geçişin daha fazla sabitlemeye gidildiğine de dikkat çekti.

KISITLAMA DÖVİZ KURLARINI NASIL ETKİLER?

Dolar yıl sonuna kadar uçacak! Tahminler korkutacak seviyede

Son dönemde yabancı yatırımcılara ait swap kısıtlamalarının hafifletilmesini talep ettiği yönünde iddialar basında yer alıyor. Emrah Lafçı, Swaplara yönelik kısıtlamaların hafifletilmesinin döviz kurları üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri olabileceğini, ayrıca çok yönlü riskleri de beraberinde getireceğini söyledi.

Dolar/TL kurunun hem kısa vadede hem de uzun vadede gelişiminin birçok önemli faktöre bağlı biri durumda olduğunu belirten ekonomist Lafçı, bu faktörler arasında Merkez Bankası ile Maliye Bakanlığı'nın açıklamalarının yanı sıra enflasyon, cari açık, ekonomik büyümeyi sıraladı.

Enflasyonun kontrol altına alınabilmesi ve yabancı yatırımcıların enflasyon beklentilerinin sınırlandırılmasının döviz kurunun uzun vadeli gelişimini önemli ölçüde etkileyeceğini, cari açığın azaltılması ve İhracatın artırılmasının döviz kurunun rahatlamasına yardımcı olabileceğini söyleyen Emrah Lafçı, bu yıla 29,70 seviyesinde başlayan doların yılın sonuna kadar ortalama olarak yüzde 30-40 yükselişle kapanabileceğini öngörüyor.

TASARRUF SAYISINA GÖRE FAİZ DÖNEMİ

TCMB'nin faiz politikasıyla birlikte mevduat faizleri de son 22 yılın en yüksek seviyesinde bulunuyor. Mevcut mevduat faiz durumu hakkında bilgi veren ekonomist Emrah Lafçı, bankaların mevduat sahibi sayısına göre farklı politikalar uyguladığını belirterek, “Küçük para için mevduat faiz oranları yüzde 45 civarında. Büyük tutarlardaki mevduat faiz oranları yüzde 50 ile 55 arasında değişiyor” şeklinde konuştu.

Beklenen enflasyon dikkate alındığında faiz oranlarının yeterli derecede belirten Lafçı, mevduat faizlerinde daha fazla artış olmayacağını da ifade etti.

MEVDUAT MI, DOLAR MI?

Merkez Bankası'nın faiz indirimi öncesinde enflasyonun gelişimi ve ekonominin durumu hakkında daha fazla bilgi edinmek istediğini aktaran Emrah Lafçı, ilk faiz indirimi beklentilerinin 2024 yılı sonuna kadar gerçekleşebileceğini öngördü. Lafçı, son 3 ayı değerlendirildiğinde mevduat faizlerinin dolar/TL kurunun üzerinde olduğunu ve bu durumun yakın gelecekte de devam edeceğini söylerken ila 6 ay vadeli kısa vadeli yatırımlara yönelik L mevduatın daha da cazip hale geleceğini kaydetti.

*Bu bilgiler bir yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Yatırım kararı vermeden önce detaylı olarak araştırma yapmak ve uzmanlara danışmak önemlidir.