Dolar kurunda yer yerinden oynayacak! Aylardır böylesi olmamıştı

TCMB'nin başlattığı kur korumalı mevduatın 2024 sonunda bitmesi beklenirken elinde dolar olanlar için yeni bir değerlendirme daha yapıldı. Peki, KKM'nin dolara etkisi nasıl olacak? KKM'den çıkanlar hangi yatırım aracına yönelecek?

Dolar kurunda yer yerinden oynayacak! Aylardır böylesi olmamıştı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) ani kur artışlarını dengelemek üzere başlattığı Kur Korumalı Mevduat’ta (KKM) artık tasfiye sürecinde. Yaz aylarında artan KKM çıkışları son haftalarda durma noktasına geldi. S&P’nin Türkiye raporunun ardından KKM’de aylar sonra bir ilkin yaşanması bekleniyor. TCMB’nin ekonomi piyasalarına yönelik müdahaleleri eleştirilere maruz kalırken, KKM uygulaması 818 milyar liranın üzerinde zarara neden olup Hazine’ye büyük bir yük getirdi. Bu süreçte tasfiye edilen KKM’deki mevcut mevduat miktarı 140 milyar dolardan 72 milyar dolara kadar geriledi. 

KKM’de aylar sonra önemli gelişmeler! 

TCMB aylar sonra KKM yükünün yarısını hafifletmeye başlarken, erime hızı son aylarda durma noktasına kadar geldi. Ekonomi politikalarında sıkılaşmadan taviz verilmeyeceğinin açıklanmasının ardından dolarda aşağı yönlü hareket görüldü. Ayrıca bir aydır dolarda herhangi bir artış yaşanmaması da KKM yatırımcılarını endişelendirmeye başladı. 

kkm

Son haftalarda şirketler ve bireysel yatırımcılar, cazip TL mevduatlarını değerlendirmeye başlarken, S&P’nin olumlu değerlendirmesi sonrası Türkiye’ye yabancı yatırım gelmeye başladı. Bu nedenle de son 1 aylık süreçte döviz tevdiat hesaplarında 10 milyar dolardan fazla düşüş yaşandı. Söz konusu durumun ilerleyen haftalarda KKM’deki erime hızının artması bekleniyor. Bu sebeple de önümüzdeki haftalarda KKM çıkışlarının artması da yine beklentiler arasında yer alıyor. 

Kur korumalı mevduat için kısıtlamalar başlıyor! 

Öte yandan son iki haftalık süreçte KKM’de ortalama yüzde 0.2’lik bir azalma yaşandı. KKM’deki düşüş hızının bu yüzden tekrar artması beklenirken, TCMB’nin tasfiyeyi kontrollü bir şekilde ilerletmesi gerekiyor. Bu da net döviz pozisyonundaki iyileşmeyi tetikliyor. Son yedi günlük süreçte net döviz varlıklarını -45 milyar dolara kadar düşüren TCMB’nin yanı sıra Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamaları da bir o kadar öne kazanıyor. Şimşek’in açıklamalarında göre 2024 yılının sonuna kadar KKM de sona erecek. Bu süreçte de tüm KKM çıkışları finanse edilmeye devam ediyor olacak. 

Şu anki mevcut koşullar dikkate alındığında, KKM kısıtlamalarının yapılması ile birlikte yatırımcıların döviz tevdiat hesaplarına kaçmasının önleneceği de düşünülüyor. Ayrıca, KKM’den çıkacak olan şirket ve yatırımcıların da yıllık bileşik olarak yüzde 70 faiz sunan TL mevduat hesaplarına geçiş yapacağı tahmin ediliyor.