Dolar kuru o tarihte 7 TL birden fırlayacak! Bu kez tahmin öyle bir yerden geldi ki!

Deutsche Bank Orta Doğu ve Doğu Avrupa Araştırma Direktörü olarak görev yapan Christian Wietoska, Türkiye'nin dolar kurunun 2024 yılı sonunda 36 liraya çıkabileceğini söyledi.

Dolar kuru o tarihte 7 TL birden fırlayacak! Bu kez tahmin öyle bir yerden geldi ki!

Deutsche Bank'ın Orta Doğu ve Doğu Avrupa Araştırma Direktörü olan Christian Wietoska, Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada, Türkiye'nin seçimden bu yana iyileşen para politikası duruşu ve alınan mali tedbirlerin TL'yi desteklediğini anlattı. Wietoska, "Ekonomideki yeniden yapılanmanın piyasaya fon akışını hızlandırdığını görebiliyoruz. Türk tahvil piyasasına uzunca bir zamandır bu kadar büyük bir giriş görmemiştik. Sermaye tarafında girişleri istikrara kavuşturacak. Bu daha iyi bir sürece yol açabilir” diye konuştu.

Christian Wietoska, döviz kurunun nominal anlamda değer kazanmaya devam etmesini beklediğini belirterek şunları söyledi: "USD/TL kuru hedefi 2024 sonu için %36'dır. Nominal düşüşün çok kademeli olmasını bekliyoruz. ”

Wietoska, bugünkü toplantıda TCMB'nin 250 baz puanlık bir faiz artırımı beklediğini, Ocak ayında ise 250 baz puanlık bir artış daha beklendiğini söylerken "TCMB'nin dördüncü çeyreğin başından itibaren faiz indirimine başlayabileceğini düşünüyoruz. on dönemde FED ve ECB'den faiz indirimi beklentileri yükseldi. Bunun Türkiye'de de gerçekleşebileceğini düşünüyorum. TCMB yazdan sonra faiz indirimine gidebilir. Faiz indirimlerinin erken başlaması yatırım akımları ve TL üzerinde baskı yaratabilir. Enflasyon yüzde 50'ye düşerse TCMB faiz indiriminin hızını görüşmeye başlayabilir. emel senaryomuz, faizle ilgili indirimlerin 2024'ün son çeyreğinden itibaren başlayacağı yönünde ancak yaz sonundan itibaren bir faiz indirimini de göz ardı etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

Dolar kuru o tarihte 7 TL birden fırlayacak

Wietoska'nın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

"Deutsche Bank, Türkiye'de doların 2024 yılı sonunda 36 liraya çıkabileceğini tahmin ediyor. Wietoska, özellikle seçim yaklaştıkça bu artışın reel anlamda hızlanacağına inanıyor. Enflasyondaki düşüşün ardından TCMB'nin 2024 yılının son çeyreğinden itibaren faiz indirimlerine başlayabileceğini de değerlendiriyor.

Ancak faiz indirimine çok erken başlamanın TL üzerinde baskı oluşturabileceğini söyledi. Wietoska'nın açıklaması Türkiye ekonomisinin ve döviz piyasasının gelişimi açısından önemli bir göstergedir."

"