Çalışanların haberi bile yok! 35 bin TL daha fazla alacaksınız: Yeni tablo sızdırıldı

Kıdem Tazminatı Tavanı 35 Bin Liraya Çıktı! Peki kimler kıdem tazminatı alacak? Cevabı haberimizde...

Çalışanların haberi bile yok! 35 bin TL daha fazla alacaksınız: Yeni tablo sızdırıldı

Yeni yıl ile birlikte çalışanları ilgilendiren önemli bir değişiklik yaşandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan genelgeyle kıdem tazminatı tavanı yüzde 49 artış gösterdi. Buna göre Ocak-Haziran 2024 dönemi için kıdem tazminatı tavanı 35 bin 59 TL olarak belirlendi.

Kıdem tazminatı, belirli şartları sağlayan çalışanlara işyerinde geçirdikleri süre karşılığında ödenen haktır. Ana şartlardan biri en az bir yıl çalışma süresidir. Bununla birlikte çalışanın işten kendi isteğiyle ayrılması durumunda kıdem tazminatı alamaz. İşveren tarafından iş akdinin feshedilmesi gerekiyor.

Kıdem Tazminatı

İstisnalar bulunmakla birlikte erkekler askerlik, kadınlar evlilik nedeniyle ayrılsalar dahi hak kazanabiliyor. Ayrıca emeklilik halinde de kıdem tazminatı alma hakkı doğuyor.

Önemli bir nokta da emeklilik yaşını beklemeden kıdem tazminatı alma imkanı. 8 Eylül 1999 öncesi ilk sigortalı olanlar 15 yıl ve 3600 prim günü, 1999-2008 arası 25 yıl ve 4500 prim günü ya da 7000 prim günü koşullarını yerine getirirse kıdem tazminatını alabiliyor. 2008 sonrası sigortalılar için de 5400 prim günü şartı aranıyor.