Bankalarla arası kötü olanlar dikkat! Banka kredi sicilinizi düzeltmek için son şans: O unsurlar her şeyi belirliyor!

Kredi sicili, banka ödemelerinin düzenli ve cari gelire oranıyla değerlendirilmektedir. Bu değerlendirmede kullanılan puan sistemi, bir kredi puanı ya da banka kredi profilini belirler.

Bankalarla arası kötü olanlar dikkat! Banka kredi sicilinizi düzeltmek için son şans: O unsurlar her şeyi belirliyor!

Bankacılık işlemlerinde en çok kullanılan finansal ürünlerin arasında krediler, kredi kartları ve kredili mevduat türünden hesaplar yer almaktadır. Bu hizmetler, tüketici ihtiyaçlarına hızlı ve verimli bir şekilde yanıt vererek, nakit sıkıntısı çekildiğinde bile fatura ödemelerine ve satın alma işlemlerine olanak tanır.

Yinelenen kredi ve borç kartı harcamaları, ödemelerin ne sıklıkta yapıldığı, yeni kredi başvuruları, borçlanma alışkanlıkları gibi faktörlerin karşılığı olarak düzenli ödeme yapmak, yeni kredi başvurularından kaçınmak kredi notunuzu yükseltir.

Banka Sicili Temizlenir mi?

Bankalarla arası kötü olanlar dikkat! Banka kredi sicilinizi düzeltmek için son şans

Bankalar tarafından kara listeye alınan kişiler, düzenli ödeme yapmazlarsa bilançoları negatif olur. Ödemeler doğru sırayla yapılmış olsa bile, banka ekstresi yine de olumsuz görünme ihtimali vardır.

Banka sicilini temizleme durumu tüm borçları tamamen ödeyip hesabı kapatmaktır. Ancak, banka sicilinin komple silinmesi için gerekli olan süre genellikle 5 yıl diye bilinir. Kredi geçmişinin zayıf olduğu yani kredi notunun düşük olduğu durumlarda bankanın sunduğu avantajlardan faydalanmak mümkün değildir.

"Kredi sicil puanları ve derecelendirmeleri"

Kredi raporu değerlendirmesi bankadan bankaya değişiklik gösterebilir. Bu kapsamda kredi notlarına göre gerçekleştirilen derecelendirmeler, ürün ve hizmetlerden yararlanma süresi boyunca da değişiklik gösterebilmektedir.

699 puan ve altı: Yüksek riskli

700-1099 puan: Orta riskli

1100-1499 puan: Düşük riskli

1500-1699 puan: İyi

1700-1900 puan: Çok iyi

Kredi başvurularında yapılan derecelendirmeler başvuru sahibinin gelirine, kurumuna, mali geçmişine ve aynı zamanda da ödeme disiplinine göre değişiklik gösterebilmektedir.

"Kredi notunuzu yükseltme adımları"

Kredi notunu yükseltmek isteyenler, ödenmemiş borçlarını aylık bütçelerine göre yapılandırma şansına sahiplerdir. Bu kapsamda vadesi gelen ödemelerinizi düzenli olarak yapılmasından kaynaklı banka kayıtları olumlu yönde etkilenebilir.

Borçları tek bir düşük faizli kredide birleştirmek, özellikle ödeme yapmakta güçlük çekenler için faydalı olabilir. İpoteği karşılayabilenler, kredi miktarını artırarak bu süreci kolaylaştırabilir. Düzenli ödeme yapmak çok önemlidir.

"Kredi Başvurusu ve Sicil Durumu"

Kredi başvurusunda bulunmanın veya kredi raporu sorgulamanın mevcut duruma olumsuz bir etkisi yoktur. Ancak başvurular tüm bankalarda düzenli olarak kontrol edilmekte ve ardışık olan başvurular kredi başvurusunun olumsuz değerlendirildiği izlenimini verebilmektedir.

Kredi başvurularında, kredinin kapanmış ve 5 yıl önce olması, kredi notu ve ayrıca kredili mevduat hesabı açma sıklığı gibi faktörlerin tümü bankalar tarafından dikkate alınmaktadır. Kaçırılan ödemeleri yapılandırmak, kredi puanınızı düşürmek yerine yükseltebilir.

"Kredi başvurusu ve e-devlet sorgulama"

Kredi kayıtları, vergi yükümlülükleri ile kredi ve kredi kartı yükümlülüklerinin tüm hareketlerini içermektedir. Bu veriler herhangi bir bankacılık işlemi sırasında müşteri ile paylaşılmaktadır. Geçmişi olumsuz olan kişiler, özellikle kredi ürünlerine başvururken reddedilme olasılığı ile karşı karşıya kalabilirler.

"Kredi sicili bozulduğunda kredi alma imkanı"

Kredi notu 700 ve altı olan kişilerin kredi başvuruları reddedilebilir.