Bankalar tek tek SMS gönderdi! Kredi kartı limitleri en fazla bu kadar olacak!

Tüm müşteriler uyarıldı! Kredi kartı limitleri düşürülecek! Detaylar haberimizde.

Bankalar tek tek SMS gönderdi! Kredi kartı limitleri en fazla bu kadar olacak!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) her bankaya verdiği talimatlara her banka uydu. Bu haftadan bu yana bazı bankalar müşterilerine bilgilendirici mesajlar gönderirken gazeteci Fatih Altaylı, kredi kartı limit düzenlemelerine ilişkin detayları paylaştı. Teklif, milyonlarca kredi kartı sahibinin limitlerinin düşürüleceğinin açıklandığı Temmuz ayında yürürlüğe girdi. Tüm detaylara haberimizi okuyarak ulaşabilirsiniz.

KREDİ KARTI LİMİTLERİ DÜŞÜRÜLDÜ

Türkiye'de son senelerde yaşanan yüksek enflasyon, milyonlarca düşük ve orta gelirli vatandaşı harcama için kredi kartı limitlerine bağımlı hale getirdi. Bu durum kredi kartı borçlarında tarihi bir artışa yol açarken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kredi kartlarına ilişkin güncel kısıtlayıcı tedbirler alma kararı aldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile ortaklaşa yapılan araştırmada, Türkiye'de dar gelirli vatandaşlara yönelik kredi kartı limitlerinin çok yüksek olduğunu tespit eden merkez bankası, kart limitlerinin aylık gelirle orantılı olarak ayarlanması çağrısında bulundu. BDDK tarafınca yapılan araştırmada, pek çok bankanın milyonlarca müşterisine aylık gelirlerinin 15 ila 20 katı tutarında limit tahsis ettiği ortaya çıktı. Gazeteci Fatih Altaylı, BDDK'nın bankalara gönderdiği talimatları detaylandırdı. Kredi kartı miktarı ve aylık gelir dikkate alındığında Türkiye dünyanın en sağlıksız ülkelerinden biri. Altay, bankacılık sektöründen tanıştığı kişiler üzerinden hazırladığı raporda, BDDK'nın kredi kartı limitleriyle ilgili olarak bankalara talimat gönderdiğini duyurdu. Pek çok özel banka, yasa ve yönetmeliklere aykırı olarak müşterilerine yönelik kredi limitlerini kademeli olarak artırarak Türkiye'deki yüksek enflasyondan yararlandı. Birçok özel bankanın Temmuz ayında kredi kartı limitlerini değiştirmesi bekleniyordu. Halihazırda orantısız kredi kartı limiti bulunan müşterilerin kredi limitleri, ödeme geçmişleri de dikkate alınarak aylık gelirlerinin 4 ila 8 katı aralığına düşürülecek. Son dönemdeki büyüme nedeniyle kredi kartı limitleri pek çok müşterinin aylık gelirinin 10, 15, hatta 20 katına çıktı. Bu nedenle asgari ücretle çalışan birçok kişiye 250 bin liraya kadar kredi kartı limiti veriliyor. 

Limitler Düşecek

Bu durum, milyonlarca kart sahibinin kartlarını bilmeden kullanmaları halinde borç altına girme riskini ön plana çıkarırken, son yıllarda artış gösteren kredi kartı hırsızları için de cazip bir imaj oluşturuyor. Bu durumu önlemek amacıyla BDDK, bankalara talimat göndererek, kredi kartı limitlerinin müşterinin aylık gelirinin 4 ile 8 katı arasında belirlenmesini istedi. Mevcut kredi kartını bir yıl içinde kullanan müşteriler için üst limit aylık gelirinin 4 katı, sonrasındaki müşteriler için ise üst limit maaş, yan gelir ve borç toplamının 8 katıdır. İlk aşamada müşterinin ödeme tutarı, kredi kartı kullanım süresi gibi faktörlere bağlı olarak müşterinin aylık gelirinin dört ila sekiz katı kadar olan minimum ve maksimum limitleri değerlendirecek. Mevcut kredi kartınızı bir seneden az süredir kullanıyorsanız, aylık gelirinizin dört katından fazla artışa izin verilmeyecektir. Uzun süredir kredi kartı sahibi olan herkes, herhangi bir olumsuz ödeme geçmişi olmadığı ve Findeks kredi notu kabul edilebilir seviyenin altında olduğu sürece kredi kartı limitini gelirinin 8 katına kadar artırma hakkına sahiptir. Pek çok bankanın müşterilerine limit değişiklikleri konusunda bilgi veren mesajlar gönderdiği tespit edilirken, bazı bankaların söz konusu düzenleme yürürlüğe girmeden önce müşterilerin kredi kartı limitlerini artırmak için son çare olarak çaba sarf ettiği görüldü.