Bankalar parası olanı asgari ücrete bağlıyor! Herkesin aradığı ek gelir kapısı açıldı

Merkez Bankası'nın ardı ardına aldığı faiz kararları, bankaların sunduğu TL mevduat faizlerini rekor seviyelere çıkardı. 22 yıl aradan sonra ilk defa yüzde 50'nin üzerinde faiz sunan bankalara 400 bin TL yatıran yatırımcılar, 32 gün vadeli mevduatlarıyla asgari ücreti geride bıraktı. İşte detaylar...

Bankalar parası olanı asgari ücrete bağlıyor! Herkesin aradığı ek gelir kapısı açıldı

Yüksek enflasyonun etkisiyle dövize olan talebi kontrol altına almak ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının Hazine üzerindeki yükünü azaltmak amacıyla yeni önlemler alan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), attığı faiz adımları sonucunda TL mevduat faizlerini yüzde 52 seviyesine çıkardı.

Bu oran, son olarak 2002 yılında Türkiye'de görüldü ve son yılların en yüksek faiz seviyelerine ulaştı. Bu yüksek faiz oranları, milyonlarca yatırımcının ilgisini çekti.

FAİZİ ASGARİ ÜCRETİ GEÇİYOR

money1.jpg

Hazine ve Maliye Bakanı Vedat Işıkhan'ın açıkladığı 2024 yılı asgari ücretini, 400 bin liralık birikime sahip vatandaşlar bankada değerlendirdi ve geride bıraktı. Birçok özel bankanın sunduğu yüzde 52 mevduat faizinden yararlanan bir mudi, 32 gün vadeli 400 bin liralık parasını değerlendirdiğinde vade sonunda net olarak 17 bin 276 lira kazanç sağlıyor.

Bu durum, birikim sahiplerini faize yönlendirirken, TL mevduatlarının dolar kurunu baskılamada önemli bir rol oynadığı belirtiliyor.

Ancak, yüksek enflasyon nedeniyle anaparanın değer kaybedeceği endişesi taşıyan bazı yatırımcılar da bulunuyor. Yıllık yüzde 52 faiz oranı, faiz gelirine dokunulmaması halinde bileşik olarak yüzde 65'e çıkabiliyor. Uzmanlar, Türkiye'de yüksek faizlerin yaz aylarına kadar devam edebileceğini belirtirken, gelecek yılın birçok yatırım aracının TL mevduatına göre geride kalabileceğini ifade ediyor.

Önümüzdeki Ocak ayında yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında 250 baz puanlık bir faiz artışının beklendiği vurgulanırken, bu durumun gerçekleşmesi halinde TCMB, 8 toplantı üst üste faiz artışına giderek politika faizlerini yüzde 45 seviyesine çekecek.